Maskiprotesti korraldaja minevik on udune ja olevik hägune (12)

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
William Kovali nimi sai Eestis laiemalt tuntuks, kui ta korraldas maskivastase meeleavalduse. Kas ta on kõigest osav turundaja või vandenõuteoreetik, näitab aeg.
William Kovali nimi sai Eestis laiemalt tuntuks, kui ta korraldas maskivastase meeleavalduse. Kas ta on kõigest osav turundaja või vandenõuteoreetik, näitab aeg. Foto: Madis Veltman / Postimees

Hiljutise maskiprotesti korraldaja, motivatsioonikoolitaja William Koval kinnitab, et tahab nii maskivastase võitluse kui küsimusi tekitava sisuga koroonateemaliste videote postitamisega ainult maailma paremaks teha ning tema põhiliselt enese turundamiseks kasutatav Facebooki leht on viirusele keskendumise järel tublisti jälgijaid juurde saanud.

34-aastane William Koval, endise nimega Viljar Koval, on mees, kelle kohta on viimastel nädalatel ilmunud palju kirjutisi. Möödunud nädala reedel korraldas ta Tallinnas Vabaduse väljakul ohtralt kõneainet pakkunud meeleavalduse, kus protestiti maskide kandmise vastu.

Sündinud on Koval Viljandis ja siin on ta veetnud ka suurema osa elust. Ajakirjanduse vaatevälja jõudis ta juba enne maskiteemat, kui mitu väljaannet kirjutas tema kriminaalsest minevikust.

Kui enamasti on inimesed huvitatud, et nende kahtlased teod päevavalgele ei tuleks, siis Koval käib vabatahtlikult nendest ise rääkimas ja on sidunud selle elujärgu oma motivatsioonikoolitaja tööga.

Pani pätielu enda heaks tööle

Toona, oma kahekümnendate aastate algul, oli ­William Koval enda sõnul eluheidik. «Elasin üks päev korraga,» nendib ta. «Olin viltuse nokkmütsi, võltskuldketi ja maikaga tüüp, kes loopis pudeleid vastu seina puruks ja kelle iga teine sõna oli ropp.»

Niisugune hulguseelu sai pöörde, kui pärast ebaõnnestunud sõitu juveelipoe röövile peeti ta kinni ja pandi eel­uurimisvanglasse. «Mõtlesin, et kui ma siit nüüd minema saan, siis ma ei tee enam kunagi midagi sellist, mis seaks mu elu või vabaduse ohtu. Hakkasin tööl käima ja püüdsin ennast lollustest ja jamadest eemale hoida.»

Muu seas tegeles Koval metsanduse ja ehitusega, kuid saatuse tahtel läksid need tegemised vett vedama. Nõnda algas tema teine teekond tumedasse maailma. Üheskoos paari sõbraga hakkas ta andma laenu inimestele, kellele pangad laenata ei tahtnud. Hiljuti Kanal 2 eetris olnud saates «Pöördepunkt» nimetati seda seltskonda Viljandi laenujõuguks.

«Kuna mind eriti ei tuntud Viljandis tol ajal ja mul oli oma väike seltskond, siis ma teadsin, et ükskõik mis ka ei tuleks, pean tegema ükskõik mida, et see asi toimiks,» kõneleb Koval.

Ta jutustab oma allakäigust, narkootikumidest ja võlgnikelt raha väljanõudmise võtetest. Näiteks viis ta koos kaaslastega ühe jutuka võlgniku hirmutamiseks metsa, lootes, et too jookseb ära, räägib kõigile oma hirmutavast kogemusest ja aitab nii võlanõudjate autoriteeti suurendada.

Neid värvikaid lugusid kasutab Koval oma motivatsioonikoolitaja töös, tõestamaks, kui sügavast august on võimalik välja ronida. Mis rolli too laenujõuk Viljandis tegelikult mängis, jääb samas selgusetuks. Vähemalt politsei huviorbiiti tolle seltskonna tegevus ei jõudnud. Sakala küsis praeguselt politseijuhilt, aasta­tuhande alguses Viljandi narkotalituse juhina töötanud ja siinse allilmaga hästi kursis olnud Margus Sassilt, kas Kovali nimi on talle toonasest ajast meeles, ja sai eitava vastuse. Sass uuris ka mitmelt oma tollaselt töökaaslaselt ja ülemuselt nende kohta, kes siin kandis tegutsesid, ning ka nemad ei suutnud Kovalit meenutada.

Koroonast sai uus peateema

Praegu elab William Koval maal, teeb oma 16 000 jälgijaga Facebooki lehele videoid ja teenib ettevõtjana elatist nõustamisega. Ühe seansi hind on sotsiaalmeedias avaldatud reklaami kohaselt 90 eurot.

«Varem korraldasin üritusi ja käisin koolides rääkimas. Nüüd üritusi enam korraldada ei saa, sest Facebook blokeeris mul nende tegemise koroonateemade tõttu ära ja koolidesse ma ilma maskita minna ei saa,» kõneleb Koval. «Nüüd ma kirjutan raamatut, mis tuleb kevadel välja, ja panen kogu oma energia sinna.»

Samuti teeb ta endale oma sõnul kodulehte, kus hakkab tooteid müüma.

Facebooki leht ja sinna postitatu on kaudne allikas, mis Kovalile kliente ja seega leiva lauale toob. Kui nüüd on talle suure tuntuse toonud koroonateemad, siis varem kõneles ta enesearengust. «Otsustasin, et hakkan andma edasi neid mõistmisi, mis mulle on tekkinud, ja neid taipamisi, mis mind on aidanud, ja äkki aitab see veel kedagi,» räägib ta.

Koroonaviiruse ja sellega seonduvani jõudis Koval oma sõnul poliitikas, majanduses ja meedias sündivat uurides. «Lõpuks ei näinud ma enam pointi, miks ma räägin inimestele unistuste järgi minemisest, kui kommunismis sa ju ei lähe oma unistusteni. Sellepärast olengi võtnud uue suuna, et natukenegi teadvustada inimestele seda, mis toimub.»

Koval räägib ka Sakalale pikalt oma vaadetest, mis paljuski kalduvad vandenõuteooriate valdkonda. Näiteks koroonaviirus on tema sõnul mõeldud maailma majanduse restardiks ja uue maailmakorra tekitamiseks. Ta adub ilmselt ka ise, et teda peetakse vandenõuteoreetikuks, ja jagab oma veebilehel postitust, mille järgi on vandenõuteoreetik inimene, kes paneb tuntud valetajate ütlused kahtluse alla. Väite tõestuseks on postitatud fotol kirjas, et termini «vandenõuteoreetik» leiutas ja tegi populaarseks CIA, lõpetamaks küsimusi John F. Kennedy mõrva kohta. CIA memos «Countering Criticism of the Warren Report» olevat kirjas, et CIA eesmärk on muuta sõna «vandenõuteoreetik» relvaks, mida kasutatakse kõigi vastu, kes seavad kahtluse alla valitsuse salajased tegevused ja programmid.

Paraku on ka see üks vandenõuteooriatest. Tegelikult on nimetatud memos väljendit «vandenõuteoreetik» kasutatud vaid ühel korral, lauses «Selle raporti eesmärk on pakkuda materjali vastukaaluks ja diskrediteerimiseks vandenõuteoreetikute väidetele, pärssimaks nende levimist teistes riikides».

Samas on Koval ettevaatlik: ta ei ütle otse, et ta postitatud teksti usub, vaid kirjutab selle kommentaariks: «Mis mõtteid tekitab? Jagage.» Valeinfo levitamisega seotud riske maandab ta ka Facebooki lehel enesetutvustusse lisatud fraasiga «Ma olen Koomik». Ta tunnistab Sakalale, et selle kirjutaski ta sinna selleks, et oma seljatagust kaitsta. «Koomikud võivad rääkida ükskõik millest ja teha nalja ükskõik mille üle. Kui kellelegi midagi ajudele hakkab käima, siis ma saan öelda, et ma olen koomik ja teen nalja. Muidu võib-olla mõni võtab liiga hinge. Lihtsalt sellepärast, et ma saaksin avameelselt rääkida kõigest, millest ma soovin rääkida.»

Samasugust taktikat kasutab mitu näiteks USA-s vandenõuteooriaid ja valeinfot levitavat väljaannet, deklareerides ennast kusagil vähenähtavas kohas satiiriväljaandeks.

Tõestuseks on ainult aeg

William Koval nendib, et tema teooriate paikapidavusele annab kinnitust vaid aeg ja teemad, mida ta käsitleb, on spetsiifilised, kuid hirmu eksida tal ei ole. «Hirm ei ole väga minu teema. Eks aeg näita. Pigem ma olen väga kindel, et kui inimesed hakkavad nägema, et asjad lähevadki nii, nagu see vana rääkis, siis ma võidan sellega austust.»

Oma sõnul kutsub Koval inimesi üles vältima lõhestumist. «Ma videotes kogu aeg rõhutan, et hoiame kokku, tolereerime ja ärme lähme tülli. Sinul on oma arvamus, minul on oma arvamus ja me ei pea sellepärast tülli minema.» Samas tunnistab ta, et lõhestumine on paratamatu, sest praegune süsteem tekitab olukorra, et maski­kandjad vihkavad neid, kes maski ei kanna, sest näevad neid ohuna.

Sakala küsis mitmelt ­William Kovali lehe jälgijalt, mida nemad Kovalist ja tema lehest arvavad. Nende seas oli nii tulihingelisi toetajaid kui ka passiivsemat sorti jälgijaid. Samas leidus nii mõnigi, kes oli kohe pärast koroonateemadele üleminekut lehe vastu huvi kaotanud.

«Ta paljud videod on väga inspireerivad. Ta paneb märkama rohkem häid asju, inspireerib kaaluprobleemidega inimesi, annab tervislikumast eluviisist nippe, räägib armastusest, maailma probleemidest ja paljust muust. Kui on paha tuju ja tunne, et miski ei lähe nii, nagu võiks, siis võta lahti William Kovali Facebooki lehe «Koos muudame maailma paremaks» videod ning olen kindel, et hiljem on tuju parem ja vaim täis inspiratsiooni,» kirjutas üks.

«Kui ta alustas, siis mulle tundus, et räägib elulistest ja vajalikest asjust enda kogemuse ja taiplikkuse tasandil. Ja arvan, et paljudele see sobis ... Nüüd on muutunud väljaütlemised minu jaoks poliitilisemaks, vastuolu ja viha õhutavamaks. Asi on muutunud kommertsiks ja minu huviorbiiti enam ei kuulu,» märkis teine.

Koval kavatseb aga koroonateemadega jätkata ning nendib, et teemavahetus pole lehe edu kahandanud. «Vastupidi, suurendanud on. Viimase kuu ajaga on peaaegu 3000 inimest juurde tulnud ja ma näen, et see teema tõmbab inimesi, mitte ei tõuka.»

Loogiliselt võib järeldada, et kuna leht on Kovali elatusallikas, on tema sissetulek jälgitavuse kasvades suurem. Kinnitada seda aga ei saa, sest tema ettevõte, osaühing Dearest ei ole oma kolme tegutsemisaasta jooksul majandusaasta aruandeid esitanud.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles