Enam kui pool tuhat vastuhäält sunnib linnajuhte Jaak Joala kujust rääkima (2)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Jaak Joalale pühendatud monumendi saatus sõltub suuresti sellest, mida otsustab linnavalitsus esmaspäeval. Praeguse plaani järgi peaks avamine olema 21. detsembril.
Jaak Joalale pühendatud monumendi saatus sõltub suuresti sellest, mida otsustab linnavalitsus esmaspäeval. Praeguse plaani järgi peaks avamine olema 21. detsembril. Foto: Mati Karmini eskiis

Enam kui kaks nädalat kestnud ootamise järel sai selgeks, et Viljandisse kavandatava Jaak Joala kuju vastu antud 940 allkirjast 520 olid Viljandi kodanike omad ning tõenäoliselt esmaspäeval võtab linnavalitsus petitsiooni arutusele.

«Ma tahaks seda arutada võimalikult kiiresti, mitte oodata seda kolme kuud, mida seadus meile lubaks,» ütles Viljandi linnapea Madis Timpson. Samas kohustab enam kui 173 allkirjaga ehk vähemalt ühe protsendi viljandlaste esitatud ühisavaldus linnavalitsust teemat vaid arutama, aga mitte otsust muutma.

Seda, millega arutelu esmaspäeval raekoja saalis võiks lõppeda, ei osanud Timpson ennustada. Oma isiklikku arvamust ta avaldada ei soovinud.

«Kindlasti ei ole linnavalitsus rikkunud seadust ning seadust ei ole rikkunud ka mittetulundusühing,» rääkis Timpson, viidates mittetulundusühingule Meie Viljandi, kes on sõlminud linnavalitsusega lepingu Posti tänavale Jaak Joala mälestuskuju loomiseks ja saanud 50 000 euro suuruse toetuse.

Linnapea sõnul on petitsioonis sisalduvad etteheited seotud ettevõtmise läbipaistvuse ja emotsionaalse poolega. Kui linnavalitsus peaks mittetulundusühinguga lepingu sõlmimiseni viinud otsuse tühistama ning seejärel ka lepingust taganema, langeb linnavalitsusele tõenäoliselt kohustus tasuda kõik kulud, mis Jaak Joala kuju loomiseks seni on tehtud. Seega tuleks tõenäoliselt kujur Mati Karminile maksta 70 200 eurot, mis on kuju loomise hind.

Ka Meie Viljandi esindaja Harri Juhani Aaltonen rõhutas, et ühtegi seadust pole linn ega mittetulundusühing seni omavahelises suhtlemises rikkunud. Mis aga peaks juhtuma siis, kui linn lepingust taganeb, ei tahtnud Aaltonen spekuleerida.

«Praegu on kaks kehtivat ja pädevat lepingut. Üks mittetulundusühingu ja Viljandi linna vahel ning teine mittetulundusühingu ja Mati Karmini vahel,» selgitas ta. «Kui linn tahab oma lepingust ära joosta, jääb mittetulundusühingu ja Mati Karmini vahel sõlmitud leping alles.»

Kuniks linnajuhid pole lepingust taganenud, jätkavad Meie Viljandi ja skulptor mälestuskuju loomist, et see 21. detsembril oma kohale saaks ning oleks 31. detsembriks nõuetekohaselt linnale üle antud. Siiski tehti töös mõneks päevaks paus ning kuju vundamendi rajamist, mis oli kavandatud selleks nädalaks, enne uut nädalat ei alustata.

Teoreetiliselt on võimalik seegi, et linnavalitsus lepingust ei tagane, kuid asub seisukohale, et enne, kui Posti tänava park on korda tehtud, seal kuju ei avata. Aaltoneni sõnul oleks ta sellega päri. Sellisel juhul annaks Meie Viljandi kuju linnale tänavu üle ning edasi oleks linna otsustada, millal see avatakse. «Me kindlasti ei hakkaks selle vastu protesteerima,» lisas Aaltonen.

Samas toonitas ta, et tema eesmärk pole mitte Jaak Joala monumendi valmistamist vedada, vaid see ikkagi valmis saada ja avada.

Kui linnavalitsus peaks esmaspäeval otsustama, et otsus ja leping jäävad jõusse, tuleb kohe alustada Posti tänavale vundamendi rajamist. «See töö jääks tõepoolest 13. tunnile, aga ootame selle istungi ära,» lausus Aaltonen.

Kiirus ja läbipaistmatus tekitasid konflikti

Oktoobri keskel otsustas linnavalitsus, et sõlmib mittetulundusühinguga Meie Viljandi lepingu, mille kohaselt sai MTÜ linnalt loa ja 50 000 eurot, et rajada aasta lõpuks Posti tänavale Jaak Joala mälestuskuju. Meie Viljandi lubas korraldada skulptorite seas konkursi ning žürii üks liige pidi olema linnavalitsuse esindaja.

Esimene suur tagasilöök tekkis siis, kui Eesti kujurite ühendus taunis konkursi pikkust ning soovitas oma ühenduse liikmetel seal mitte osaleda. Nimelt oli skulptoritel aega ideed pakkuda 14 päeva, kuid ühenduse esindaja meelest oleks olnud mõistlik aeg 40 päeva.

Seejärel selgus, et mälestuskuju idee autor, poliitik ja viljandlane Helir-Valdor Seeder oli kujur Mati Karminiga mälestuskuju loomise mõttest rääkinud juba suve hakul ning kui mittetulundusühing saatis juulis rahataotluse linnavalitsusse, oli neil Mati Karmini loodud eskiis juba olemas. Kujurite ühenduse esindaja hinnangul oli konkurss näiline, mille eesmärk oli sõlmida juriidiliselt korrektne leping just Mati Karminiga.

14 päeva jooksul saigi Meie Viljandi vaid ühe eskiisi pakkumise, mille oli valmistanud Mati Karmin. Kolmeliikmelisse žüriisse kuulunud Viljandi linnakunstnik Kristi Kangilaski tegi ettepaneku konkursil võidutööd mitte valida, korraldada uus võistlus ja moodustada uus ja rohkemate ekspertidega žürii. Kaks ülejäänud otsustajat – MTÜ Meie Viljandi esindaja Harri Juhani Aaltonen ning Jaak Joala lapsepõlvesõber Peep Raju seda mõtet aga ei toetanud ja valisid Karmini töö võitjaks.

Posti tänava pargi läheduses elavad viljandlannad Kristina Libe ja Jaanika Elgula algatasid seepeale veebilehel www.rahvaalgatus.ee petitsiooni, milles nõuavad linnavalitsuselt Meie Viljandiga lepingu sõlmimiseni viinud otsuse tühistamist ning seda peabki linnavalitsus nüüd arutama.

Petitsioonile koguti allkirju üks nädal ning sellel oli 940 toetajat. Et tegemist oli Viljandi linnajuhtimist puudutava küsimusega, läksid juriidiliselt arvesse vaid üle 16-aastaste Viljandi linnakodanike hääled ja neid oli siseministeeriumi andmetel 520. Võrdluseks: viimastel kohalikel valimistel kogus Viljandi linnas vaid üks poliitik, Helmen Kütt, rohkem hääli.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles