Lõuna prefektuuri teenistuskoerad Dika ja Fado läksid pensionile

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Saatse kordoni piirivalvur Ain Mangelsoo ja Fado ning Saatse kordoni piirivalvur Rivo Marran koos oma paarilise Dikaga.
Saatse kordoni piirivalvur Ain Mangelsoo ja Fado ning Saatse kordoni piirivalvur Rivo Marran koos oma paarilise Dikaga. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Teisipäeval saatis politsei- ja piirivalveameti lõuna prefektuur väljateenitud pensionile poolvendadest teenistuskoerad Dika ja Fado, kes on aastate jooksul päästnud mitme inimese elu, kinni pidanud kurjategijaid ja avastanud hulga metsa alla peidetud salakaupa.

Mõlemad teenistuskoerad on sündinud 2010. aasta teisel poolel. Siia saabusid nad Soomest 2011. aasta alguses, kui nad olid mõne kuu vanused. Tõu poolest on Dika ja Fado Saksa lambakoerad ning nad on koolitatud patrull- ja jäljekoerteks. Et nende juhid on piirivalvurid, on ka koerte teenistuskäik kulgenud valdavalt piirialadel, kuid vajadust mööda on abiks käidud teisteski piirkondades.

Dika ja Fado on politsei- ja piirivalveameti kõige staažikamad teenistuskoerad, kel on töösaavutuste kõrval ette näidata hulk karikaid ja auhindu, mis on nopitud teenistuskoerte kutsemeisterlikkuse- ja kuulekusvõistlustelt.

Teenistustkoer jääb pere juurde

Saatse kordoni piirivalvur Ain Mangelsoo rääkis, et Fado on iseloomult väga sõbralik ja salliv koer, kes kõhklusteta jääb pensionipõlve veetma oma pere juurde.

"Fado on meie pere täieõiguslik liige ning ka lapsed on temasse väga kiindunud. Aastate jooksul on korduvalt ette tulnud, et lapsed on Fado kaissu magama jäänud või temaga ühes kelgumäel hullanud," ütles koerajuht.

Ain Mangelsoo sõnul on muidu pehme loomuga Fado olnud oma töös igati professionaalne. "Kümne teenistusaasta jooksul on Fado oma rahuliku oleku ja kannatliku meelega piiriäärsetel aladel patrullides üles võtnud nii mitmegi ebaseadusliku piiriületaja jälje või tabanud salakaubavedajad," rääkis ta. "Kord läksime ühes paarimehe ja Fadoga öisel ajal piiripatrulli ning kohe metsa astudes oli kuulda valju oksapraksatust. Pimedas ei näinud me paarimehega muidugi midagi, kuid Fado vaatas ainiti heli poole ning juhatas meid otsejoones kilesse pakitud sigaretikastide juurde. Kuigi inimesi me sealt ümbrusest tol korral ei tabanud, leidis Fado kastide vahelt mobiiltelefoni, millest tol korral edasisteks uurimistoiminguteks suur abi oli. Ka jäi tänu Fado teravale ninale ja kõrvale suur hulk salakaupa ringlusesse jõudmata."

Tubli jäljekütt

Dika
Dika Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Saatse kordoni piirivalvuril Rivo Marranil on oma paarilise Dika kohta jagada samuti vaid kiidusõnu. Tema sõnul on Dika patrullkoer, kelle põhilised tööülesanded on olnud jäljeajamine, esemete ja asjade otsimine sündmuskohalt ning kurjategijate kinnipidamine.

"Nende kahe viimase oskusega meenub lugu Saatse kandist. Dika võttis üles ühe naaberriigi kodaniku jälje, kes, suur seljakott ühes, oli ebaseaduslikult piiri ületanud. Tol korral pidas Dika Poola kokaks minna soovinud noormehe kinni ning tuuseldas ninaga tema kotist välja potid ja pannid, mis piiririkkujale tööks tarvilikud olnud," jutustas Marran.

Ta lisas, et kuigi Dika on alati olnud kaval ja mõneti ettearvamatu iseloomuga, tekkis vastastikune usaldus ootamatult kiiresti ja koer sulandus meeskonda. Rivo Marran lisas, et pärast pikka ja edukat teenistust on Dika igal juhul puhkuse välja teeninud ning võib rahus jäljeajamise ja kurjategijate püüdmise samas peres sirguvale teenistuskoerale Rixile üle anda.

Politsei- ja piirivalveameti meeskonda kuulub 81 teenistuskoera, kelle seas on 42 Saksa lambakoera, 32 Belgia lambakoera, neli Inglise springerspanjelit, siledakarvaline retriiver, labradori retriiver ja Vene jahispanjel. Enamiku teenistuskoertest moodustavad patrull- ja jäljekoerad, lisaks on välja õpetatud narko-, relva- ja rahasuunitlusega teenistuskoeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles