«Jõulujazziga» jõuab 1. detsembril Viljandis esmaettekandele harukordne kontsert

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Andre Maaker ja keelpillikvartett Preziosoesinevad kontserdiga "Old Church" 1. detsembril kell 19 Viljandi baptistikirikus.
Andre Maaker ja keelpillikvartett Preziosoesinevad kontserdiga "Old Church" 1. detsembril kell 19 Viljandi baptistikirikus. Foto: Erakogu

Viljandis elav muusik Andre Maaker on kirjutanud omanäolise teose harukordsele koosseisule – kitarrile ja keelpillikvartetile, saades inspiratsiooni vana kiriku varemetest. On imekspandav, et niisugusele koosseisule niivõrd vähe muusikat on kirjutatud ja on harv võimalus kuulda elavas esituses säärast imeliselt kokkusulavat ansamblit, mille moodustavad akustiline kitarr ja keelpillid. See ainulaadne võimalus on 1. detsembril «Jõulujazzil» Viljandis. 

Andre Maaker meenutab, et käis 2015. aasta juulis ja septembris kiriku varemetes kuulatamas ja pilli mängimas. "See on umbes nii, nagu käiakse rahvapärimust kogumas – mina käisin vanade müüride vahelt helisid kogumas. Istusin, ootasin, kuulatasin ja mängisin – kiriku seintelt kumisemas mineviku kihid, minus aga tukslesid avanemisootel tuleviku kihid, lae asemel peegeldumas taevasina lõputus. Igal kogumiskäigul püüdsin kinni ühe muusikalise idee, fraasi, loo. Kogusin parasjagu nii palju, et sellest saaks väike tervik, mida enesega kaasa võtta. Et kogetu ei ununeks, siis salvestasin lood ka videona. Neid sai kokku kuus ja nad jäid ootama edasist seadmist kitarrile ja keelpillikvartetile."

Kontserdil kõlavad kõik kuus osa helilooja ja kitarrist Andre Maakeri tervikteosest "Old Church" kitarrile ja keelpillikvartetile. Lisaks saab kuulda kitarristi uut meloodilis-laulvat instrumentaalmuusikat ning laval liitub Maakeriga armastatud keelpillikvartett Prezioso.

Keelpillikvarteti liikmed on Hanna-Liis Nahkur (viiul), Mari-Katrina Suss (viiul), Helena Altmanis (vioola) ja Andreas Lend (tšello) ning kollektiiv tegutseb 2006. aastast. Menuka kvarteti repertuaar on mitmekesine, hõlmates klassikalisi teoseid, moodsat muusikat, kuid ka pop- ja džässmuusika töötlusi. Prezioso on olnud mitme eesti helilooja uudisteoste esmaettekandja. Tema mängu iseloomustab energilisus, intensiivsus ja nooruslikkus, kuid ka inimlik sügavus ja eetilisus on kvarteti muusikutele väga hingelähedane ja oluline. On oodatud kaua võimalust neid Viljandis kuulama minna.

Eesti üks tunnustatumaid džässkitarriste Andre Maaker nimetab stiilimääratlusi vältides ennast pigem loovmuusikuks, jättes nii ruumi erinevate muusikastiilide vahel liikumiseks, sest teda köidavad erinevad kõlamaailmad ja improviseerides tunneb ta end ühtviisi koduselt džässi-, folgi-, roki- ja kammermuusikalavadel.

Kontsert on 1. detsembril kell 19 Viljandi baptistikirikus. Piletid müügil Piletilevis ja kohapeal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles