Päeva pilt. Viljandlased on tublid maskikandjad

Alice Lokk
, reporter
Copy
Laupäeva lõuna ajal olid peaaegu kõigil Viljandi Bauhofi ehituspoodi sisenevatel inimestel maskid ees.
Laupäeva lõuna ajal olid peaaegu kõigil Viljandi Bauhofi ehituspoodi sisenevatel inimestel maskid ees. Foto: Elmo Riig

Valitsus otsustas reedesel kriisikohtumisel, et uuest nädalast on kõikjal avalikes ruumides, sealhulgas ühissõidukis, maskid kohustuslikud. Sakala uuris, kui paljudel inimestel on tänavalt avalikku ruumi astudes mask ees.

Kui Uku keskuses andis hääl kõlarist teada, et inimesed võiksid kanda maski, siis Bauhofi, Espaki ja Decora ehituspoe sissekäigu juures võis näha silti, mis palus kanda maski. Bauhofis saab maske infoletist. Mask oli ees peaaegu kõikidel inimestel, ilma selleta võis ehituspoodidesse sisenemas näha väga väheseid inimesi.

Maski kandmine avalikes ruumides on uuest nädalast kohustuslik kogu Eestis. Samuti lubatakse üle Eesti (välja-arvatud Harjumaal ja Ida-Virumaal) kinno ja teatrisse kuni 400 inimest. Kultuuriasutustes ja avalikel üritustel hakkab kehtima 50 protsendi täitumuse piirang. See käib kinode, teatrite, kontserdisaalide ning kirikute ja avalike koosolekute kohta. Osalejate piirarv statsionaarsete istekohtadega ruumis on 400, mujal 250, väliüritusel aga 500.

Praegu kehtivad piirangud

  • 2 + 2 reegel poodides ja kaubanduskeskustes: üheskoos tohib liikuda kuni kaks inimest (v.a perekond) ning teistega tuleb hoida vähemalt kahemeetrist vahet.
  • 10 + 2 reegel toitlustus-, meelelahutus- ja kultuuriasutustes: ühes seltskonnas tohib viibida kõige rohkem kümme inimest ning ülejäänud inimestega tuleb hoida kahemeetrist distantsi.
  • Alkoholimüük kohapeal joomiseks on 26. jaanuarini keelatud kella 00–10.
  • Toitlustus- ja meelelahutusasutustes ei tohi kliente olla südaööst kuni kella kuueni hommikul. Toidu kaasamüük ja -ost on lubatud.
  • Avalikke koosolekuid ja üritusi võib korraldada eritingimustel. Väliüritustel võib osaleda kuni 2000 ning ruumides kõige enam 750 inimest. Sealjuures tohib ruumides täitumus olla kuni 50 protsenti, erand kehtib statsionaarsete istekohtadega ruumis antavatele teatrietendustele, kontsertidele, kinoseanssidele, konverentsidele ning avalikele koosolekutele ja üritustele.
  • Ühissõidukis, poodides, kaubanduskeskustes ning konverentsidel, kontsertidel, teatris ja kinos on tungivalt soovitatav kanda maski või katta nina ja suu.
  • COVID-19 diagnoosiga inimestel on karantiinikohustus. Lähikontaktsetel on 14-päevane eneseisolatsioonikohustus, mida on võimalik lühendada, andes koroonaproovi mitte varem kui kümnendal päeval pärast viimast kokkupuudet koroonaga nakatunud inimesega.

Allikas: Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles