Varjupaigad kutsuvad novembris võtma endale eakat koera

Alice Lokk
, reporter
Copy
Novembris julgustatakse inimesi võtma endale eakas koer. Viljandi varjupaigas otsib kodu koer Mõmmi.
Novembris julgustatakse inimesi võtma endale eakas koer. Viljandi varjupaigas otsib kodu koer Mõmmi. Foto: Varjupaikade MTÜ

Varjupaikade mittetulundusühng, mille alla kuulub ka Viljandi loomade varjupaik, tähistab novembris vanemate koerte kuud, mil inimesi julgustatakse andma uut võimalust eakatele koertele.

Varjupaikade mittetulundusühingu kodulehel on kirjas, et üle viie aasta vanuseid koeri peetakse sageli liiga vanaks, et pakkuda neile uut kodu. Samas on nad elukogenud ja iseseisvad loomad, kes ei tee enam kutsikaea rumalusi. Nad tunnevad juba inimeste maailma, kuid on samal ajal endiselt õppimis- ja kohanemisvõimelised. Lisaks on varjupaigast võetud koerad, kes on korra suutnud üle elada kodu kaotuse, uue võimaluse eest siiralt tänulikud.

Et inimesed tunnevad hirmu ka vanemate koerte kulukate tervisehädade ees, lubab mittetulundusühing jagada uue omanikuga vastutust, kui tema võetaval lemmikloomal on diagnoositud krooniline haigus, mis allub ravile. Samuti lubab mittetulundusühing, et kui omanikul pole võimalik varjupaigast võetud lemmiklooma enam pidada, võetakse ta uuesti oma hoole alla.

Eelmisel aastal osales kampaanias 24 koera, kellest üheksa saadet kampaania jooksul uude kodusse. 

Viljandi varjupaigas ootab kojuminekut keskmise suurusega valge karvaga Mõmmi. Varjupaiga kodulehel on kirjas, et Mõmmi on kodust loovutatud koer, kes pole eriti tähelepanu saanud. Seetõttu ei oska ta hästi "inimeste keelt" ja võib alguses tunduda natuke karune, aga tegelikult on sõbralik sellega, kes tema eest hoolt kannab, temaga jalutab ja teda toidab. On kastreeritud, saanud parasiiditõrjed, vaktsiinid ja kiibi. 

Valgekarvaline üle viie aasta vanune Mõmmi ootab omanikku.
Valgekarvaline üle viie aasta vanune Mõmmi ootab omanikku. Foto: Varjupaikade MTÜ

Miks võtta endale üle viie aasta vana?

  • See on võimalus anda varjupaigas juba kaua oodanud loomale uus elu. Ükskõik, kui vana on koer, väärib ta kodusoojust.
  • Omanik saab just sellise koera, keda näeb. Ei tule üllatusi, mil minikoera kutsikast kasvab mitmekümnekilone hiiglane.
  • Ta on seljataha jätnud oma mineviku, ükskõik kui tume see ka polnud, ja keskendub rõõmuga kooselule uue omanikuga just selles hetkes, mil te koos olete.
  • Ta juba oskab midagi ja tunneb inimeste maailma, kuid sina saad koerale uusi trikke õpetada.
  • Koer on võimeline õppima igas vanuses.
  • Koer võtab üle uue omaniku päevakava. Kui ta magab, siis ta magab ega aja omanikku pissile küsimisega keset ööd üles. Ta on jätnud seljataha kutsikaliku käitumise, millega kaasnevad asjade närimine, tuppa pissimine ja muud kutsikaea "rõõmud".
  • Ta on iseseisev ega klammerdu uue omaniku külge nagu kutsikas. Ta aktsepteerib omanikku ja jätab talle isikuruumi, kui too seda vajab.
  • Ta oskab olla tänulik selle eest, mida omanik talle pakub.
Allikas: Varjupaikade MTÜ
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles