Viljandimaa poiss püüab telesaates teadusvõitu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mats Mikkorile meeldib füüsika ja leiutamine. Selle nädala algul demostreeris ta Jakobsoni gümnaasiumi füüsikaklassis fotograafile, kuidas töötab koroonalamp.
Mats Mikkorile meeldib füüsika ja leiutamine. Selle nädala algul demostreeris ta Jakobsoni gümnaasiumi füüsikaklassis fotograafile, kuidas töötab koroonalamp. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jakobsoni gümnaasiumi õpilane Mats Mikkor võttis laupäeval Eesti Televisioonis näidatud noorte teadusvõistlusel «Rakett 69» vastu oranži võistkonna kapteni tiitli ning jõudis kaaslastega edasi järgmisse vooru.

Koos temaga panid teises saates oma teadmised ja oskused proovile viisteist eelvaliku läbinud noort, kes võistlevad 10 000 euro suuruse stipendiumi nimel.

Kuigi laupäeval jagas Ahhaa teaduskeskuse robot noored oranžiks, roheliseks ja siniseks meeskonnaks, on võistlejad väljas ka iseenda eest: iga saate nõrgim meeskond valib enda hulgast osaleja, kes läheb koju tühjade kätega. Peaauhinna pälvib üks, kõige nutikamaks osutunud noor.

Praegu Jakobsoni gümnaasiumi üheteistkümnendas klassis õppiv Mats Mikkor meenutas, et ta oli suvel Viitnal teaduslaagris, kui saate peaprodutsent Ylle Rajasaar tuli sinna seda võistlust tutvustama. «Ta kutsus meid osalema ja otsustasingi seda teha. Et teaduslaagris käivad lapsed on enamjaolt üsna «teravad pliiatsid», ei pidanud ma eelvalikus osalema, vaid sain kohe edasi.»

Mats Mikkori esimene avalik ülesastumine oli «Rakett 69» avasaates, mis jõudis eetrisse tänavu 7. jaanuaril.

Elulookirjelduse, varasemate saavutuste ja vestluste põhjal väljavalitud noored pidid minuti jooksul tutvustama oma leiutisi, ideid ja katseid. Teiste hulgas esines ka Viljandi Paalalinna gümnaasiumi kümnenda klassi neiu Evelyn Ohtla, kuid tema edasi ei pääsenud.

Mats Mikkor üllatas teadlastest kohtunikke sellega, et tutvustas neile omaleiutatud lumekarusselli. Noormees oli masina koos isaga kodus valmis ehitanud ning demonstreeris hindajatele videolõigult, kuidas see töötab.

«Tegin selle sügisel, et oleks, mida avasaates näidata. Nüüd on külma ja saan karusselli lõpuks tööle panna,» kõneles leiutaja «Sakalale».

«Rakett 69» hindajatele Matsi idee meeldis. «Kohtunikke võlus, et ta oskas oma teadmisi kasutades ehitada täiesti töökõlbliku masina,» kõlas põhjenduses, millega noormees arvati viieteistkümne võistleja hulka.

Hooaja teine saade, mis jõudis eetrisse 14. jaanuari õhtul, algas Mats Mikkorile õnnelikult.

«Mul vedas loosimisel: sain ühe võistkonna kapteniks,» tõdes ta. «Ühtlasi on tore, et sain just selle värvi, mida olin soovinud. Kui stuudiosse läksin, rippusid vormid riidepuudel ja vaatasin, et oranži kanda oleks kõige ilusam ja lõbusam.»

Pärast loosimist tuli kaptenitel koostada võistkonnad. Osalejad pidid ennast neile tutvustama, kulutades iga kapteni juures 30 sekundit.

«Võistlejaid pingeritta panna oli keeruline,» nentis Mats Mikkor. Tema rühm sai lõpuks kõige tüdrukuterohkem: selles on kolm neiut ja üks noormees.

«Ma ei kahetse oma valikut. Leian, et meil on väga tugev võistkond ja koostöö sujub.»

Seejärel pidid noored oma teadmised võistlustes proovile panema. Nad mõõtsid kättesaamatu objekti kaugust, läitsid tikkude ja tulemasinata küünalt ning tegid solgiveest joogivett, mida kohtunik Aigar Vaigu kohapeal mekkis.

«Kõige emotsionaalsem oli minu meelest tuletegemine,» meenutas Mats Mikkor. «Märkasin magneesiumipulka kohe, kui laua juurde läksime. See meenutas mulle tulekivi. Asetasin pulga vastu kivi ja lõin haamriga, aga tulemusteta.»

Kui meeskond teiste vahenditega soovitud tulemust ei saanud, hakkasid noored uuesti haamriga magneesiumpulka lööma. Tekkisidki sädemed, mis süütasid heinatuti.

Kokkuvõttes tuli oranž võistkond selles saates teisele kohale.

«Hea, et me ei pidanud kedagi ära saatma. See oleks olnud kurb ning järgmine kord oleks meil raskem olnud.»

Küsimusele, kui suureks hindab noormees oma võimalusi, vastas Mats Mikkor: «Arvan, et mul on võidušansse: olen ju veel saates! Aga mõistagi sõltub kõik sellest, kuidas õnnestuvad järgmised võistlused.»

Mats kinnitas, et suurt konkurentsi osalejate vahel veel tunda ei ole. «See tekib ainult siis, kui läheme ülesannet lahendama. Väljaspool võistlust, pauside ajal on kõik sõbralikud. Saan seal häid tuttavaid: koos on aktiivsed noored, kellele meeldib tegelda huvitavate asjadega.»

Teadusvõistluse «Rakett 69» järgmisele saatele saavad huvilised kaasa elada laupäeval kell 19.30. Teavet selle kohta leiab ka Facebooki leheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles