Meistrid nühivad suusaradu

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline suusaliit on kuulutanud 22. jaanuari rahvusvaheliseks lumepäevaks. Suusarahva rõõmuks hakkas Viljandimaal korralikult helbeid langema juba varem. Maakonnas on palju võimalusi lumelaudadel talverõõme nautida.
Rahvusvaheline suusaliit on kuulutanud 22. jaanuari rahvusvaheliseks lumepäevaks. Suusarahva rõõmuks hakkas Viljandimaal korralikult helbeid langema juba varem. Maakonnas on palju võimalusi lumelaudadel talverõõme nautida. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rahvusvaheline suusaliit on kuulutanud homse lumepäevaks, soovides meelitada inimesed suusatama.

Seda üleskutset on tõsiselt võetud kõikvõimalikes instantsides, nagu kinnitavad viimastel päevadel märkimisväärselt kasvanud lumekiht ning maakonna terviseradadel väsimatult rassivad rajameistrid. Pole kahtlust, et Viljandimaal suusatatakse ja tuntakse talvest rõõmu niisuguste meelevaldsete üleskutsetetagi. Maakonnas on palju suusaradu, mõni on paremas, mõni veidi kehvemas seisus, ent lumelaudadel lustida saab kõikjal.

Teistest põhjalikumalt tähistavad rahvusvahelist lumepäeva Karksi vald ja Viljandi linn. Karksis oodatakse rahvast homme suusapäevale, Viljandis tehakse algust pühapäevamatkadega.

Sokaorus ja Viljandis

Karksi valla rahvale on Sokaorus mitu eri pikkusega suusarada. Rajameister Andi Sõmmer lõikas seal eile sisse klassikajälje. «Siin on juba mõnda aega käinud päris tihe sagimine,» lausus Sõmmer.

Tema jutu järgi saab Sokaorus valida ühe-, kahe-, kolme- ja viiekilomeetrise raja vahel ning Kitzbergi gümnaasiumi juures on veel 650-meetrine valgustatud ring.

Homme on kõik valla inimesed oodatud Sokaorgu suusapäevale. Kella 13.30—16 peetaval üritusel kostitatakse osalejaid tee ja pirukatega ning loositakse välja kinkekaart ja kooli spordikompleksi pääsmeid. «Laupäeval kell 11 algab Karksi-Nuia noortekeskuses suusatäika,» andis Andi Sõmmer teada.

Viljandi alustab lumepäeval talviste suusamatkade sarja. Siinses spordikeskuses talvel rajameistri kohuseid täitva Raivo Reinoki sõnul on viimastel päevadel sadanud lumi muutnud terviserajal suusatamise võimalused tublisti paremaks. «Veidi ettevaatust ei tee paha, sest mõnes kohas on rajapõhi sula ja vesine ning puude all on lund napilt,» kõneles ta.

Reinoki jutu järgi on terviserajal kohati sisse lõigatud ka klassikaline suusajälg ning rajapõhi on kinni sõidetud kogu ulatuses. Terviseraja Viiratsi-poolsel nõlval saab vältida järve äärde laskumist ning suusatada üleval mööda põldu.

Eilseks oli Viljandi rajamasinaga põhi kinni sõidetud ka Valuoja orus ning õhtul käis Raivo Reinok sisse pressimas klassikajälge.

Viljandi spordikeskuse juhataja asetäitja Igor Tavaste sõnul on rahvusvahelisel lumepäeval kavas esimene pühapäevane suusamatk, mis kulgeb linna terviserajal. Kontrollpunkt on vetelpäästemajas avatud kella 11—15. Seal saavad osalejad kaardi, millele pannakse kirja osavõtt. Kosutuseks pakutakse teed.

Suusaradu jätkub

Saarepeedi radade eest hoolt kandev Raimo Pull kõneles, et valla koolimaja juures paikneval trassil on lund rohkem kui Viljandis. «Eile siin sõitmas käinud viljandlased kiitsid,» lausus ta.

Umbes kilomeetrine trass on iga päev kella 20-ni valgustatud ning sellel saab sõita mõlemas tehnikas.

Holstre-Polli tervisekeskuses on enamik radu sisse sõidetud ning neid korrastatakse pidevalt. Administraatori ütlemist mööda on jõudsalt kosunud lumevaip võimaldanud lisaks valgustatud trassile kinni sõita ka viiekilomeetrise ning seitsme ja poole kilomeetri pikkuse ringi. Mõlemal harrastajate seas populaarsel rajal on sisse lõigatud klassikajälg.

Esmaspäevast laupäevani on keskuses kella 20-ni võimalik nautida suusasõitu valgustatud rajal. Nagu kinnitas administraator, on sinna rahvusvahelisel suusapäeval oodatud kõik spordisõbrad, ent eraldi ürituste programmi neil selleks puhuks pole.

Suure-Jaani valla spordi- ja noorsootöönõuniku Mati Adamsoni sõnul on Tääksis homseks sisse sõidetud harrastajatele jõukohane trass. Tuleval nädalal süttib seal ka rajavalgustus. Kildu kooli juures kannab radade eest hoolt Heino Poska ning sealgi saab suusatada. Tuleval nädalal tehakse jäljed Suure-Jaani kooli ja järve juurde ning Sürgavere ja Olustvere parki.

Samuti on suusatajad lumepäeval oodatud Pärile. Sealse spordihoone juhataja Leho Estorni kinnitust mööda on 22. jaanuariks sisse sõidetud 1,5-kilomeetrine klassikatehnika rada ning vabas tehnikas on võimalik sõita kolmekilomeetrisel ringil.

Homme kella 13—14 saavad suusatajad riietumiseks ja pesemiseks kasutada Päri spordihoone ruume.

Abja valmistub maratoniks

Mulgi suusamaratoniks valmistuval Abja-Paluojal on rajameister Riho Otsa sõnul lumeolud muutunud küll järjest paremaks, ent kogu suusaraja ulatuses eile klassikajälge sisse tõmmatud polnud. «Lagedamatel kohtadel on lund rohkem ja jälg sees, metsaalustel lõikudel veel mitte,» rääkis ta. Sõita ütles ta saavat Abja koolimaja taga lookleval kuni 3,5-kilomeetrisel rajal ning iga päev valgustatud Abja-Paluoja kahekilomeetrisel trassil.

Kolmas Mulgi suusamaraton on kavas 29. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles