Kuju on väike, aga suur skandaal

Margus Haav
, reporter
Copy
Skulptor Mati Karmin pakkus Jaak Joala mälestuse jäädvustamiseks välja sellise skulptuuri ning kolmeliikmelise žürii kaks liiget kiitsid selle mõtte heaks.
Skulptor Mati Karmin pakkus Jaak Joala mälestuse jäädvustamiseks välja sellise skulptuuri ning kolmeliikmelise žürii kaks liiget kiitsid selle mõtte heaks. Foto: Mati Karmini eskiis

Vähe on Viljandisse plaanitavaid kunstiteoseid, mida on saatnud nii raevukas protest, et see paisub üle-eestiliseks. Kriitika skulptor Mati Karmini laulja Jaak Joala mälestusmärgi eskiisi pihta ummistab juba mitmendat nädalat sotsiaalmeediat ja täidab Sakalale saadetud kirglikke arvamuslugusid.

Vormilt korrektne, kuid sisult vaieldav konkurss vihastas peale linnakodanike välja Eesti kujurite ühenduse. Too leiab, et nii need asjad nüüd küll käia ei tohiks, ning kutsus oma liikmeid seda eirama. Nõnda ka läks ning konkursi võitis ainus osaleja Mati Karmin, kel oli eskiis juhtumisi juba varasemast ajast valmis.

Mati Karmini loomingut leiab kõikjalt Eestist. Tema esimene suuremat kuulsust pälvinud töö oli 11 meetri kõrgune mälestussammas Tallinna lahes traagiliselt hukkunud USA õhupallivirtuoosile Charles Leroux’le (1989). Sellest ajast alates on tema kontol näiteks Tartu «Suudlevad tudengid» (1998) ning Tallinnas rahvusraamatukogu juures seisev Marie Underi kuju (2010). Viljandis on tema loomingust esindatud Sakala rajaja Carl Robert Jakobsoni monument (1998) lehe praeguse toimetuse lähedal ning olümpiasangar Martin Kleini muskulatuurne skulptuur (2002) Viljandi spordihoone ees. Kleinist valmis Karminil 15 aastat hiljem veel üks skulptuur Tarvastusse, kus nooruke Klein, tulevane olümpiavõitja, kõnnib kätel. Karmini tehtud on ka dekoratiivskulptuur-purskkaev (2015) Viljandi kutseõppekeskuses Vana-Võidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles