Jutuvestja kutsub raamatukogusse loodusretkele

Üllar Priks
, reporter
Copy
Viljandi raamatukogu
Viljandi raamatukogu Foto: Marko Saarm

Oktoobri lõpus asus jutuvestja Ena Mets oma jutuõhtuga "Loodus, minu kodu" ümber Eestimaa rännakule, alustades Tartumaalt, keerutades sinka-vonka läbi Võrumaa, Põlvamaa, Saaremaa, Järvamaa, Lääne-Virumaa ja Ida-Virumaa maandub ta hetkeks isegi Ruhnus. Kokku ootavad jutuvestjat ja tema lugusid ligi 45 paika.

Viljandimaa saab lausa omaette tuuri – kokku 14 raamatukogu. 2. novembril esines vestja Suure-Jaanis ning 26. novembril võtab ta ringkäigu kokku Abja-Paluojal. Viljandi linnaraamatukogu Ameerika nurgas saab Ena ning tema raamatu ja lugudega kohtuda kolmapäeval, 4. novembril kell 17.

Ena on lugusid vestnud õpetaja, koolitaja, hüpnoterapeudi ja giidina. Jutuvestjana asus ta maailma avastama aastal 2017, kui jõudis 13 Eesti raamatukokku. Vahepeal pani ta kahe aasta jooksul end proovile Prantsusmaal, jutustades lugusid nii Pariisis ja Marseille's kui ka mägihüttides Alpides ja Püreneedes. "Loodus, minu kodu" on Ena jutuvestja repertuaaris kolmas etendus, mille esmaesitlus leidis aset Prantsusmaal Marseille' linnas 7. märtsil 2019. Lugudega looduse ja inimese suhetest matkas ta tänavu augustis läbi ligi 13 000 tõusumeetrit Prantsusmaa-Hispaania ning Prantsusmaa-Itaalia piiril, kus ta 12 mägihütis jutustas kokku ligi 350-le inimesele.

Selle jutuõhtu kokkupanekul lähtus jutuvestja Gary Snyderi sõnadest: "Loodus pole koht, kuhu külla minna. Loodus on kodu."

Jutuvestjal on kaasas tema värskelt ilmunud raamat "Ülestähendusi Montmartre'i mäelt. Elu ja imede pandeemia", mis koosneb omakorda kohtumislugudest igapäevase päikesetõusuretke jooksul Pariisi ühes kuulsaimas paigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles