Vabariigi pillimehe tiitlit asub püüdma 18 muusikut

Margus Haav
, reporter
Copy
Esimese vabariigi pillimehe tiitli andis Juhan Uppinile vabariigi president Kersti Kaljulaid 2018. aastal.
 
Esimese vabariigi pillimehe tiitli andis Juhan Uppinile vabariigi president Kersti Kaljulaid 2018. aastal.  Foto: Elmo Riig

Teise vabariigi pillimehe tiitli võitmiseks on end üles andnud 18 soolopillimeest kogu Eestist. Tiitlile kandideerijate hulgast leidub korraldajate sõnul nii pärimusmuusika maastikul tuntud tegijaid kui külapidudel rahva hullutajaid. Nii mõnigi osaleja tuleb väärtuslikku tiitlit püüdma mitme instrumendiga. Vabariigi pillimees 2020 selgub Viljandis pärimusmuusika aidas reedel, 6. novembril. Tiitli ja hõbemärgi annab võitjale üle Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid. 

Vabariigi pillimehe konkursi idee autor ja ellukutsuja Ando Kivibergi sõnul on konkurss üks pärimusmuusika valdkonna tähtsündmusi sel aastal. 

"Peame seda väga oluliseks. Vähemalt sama oluliseks kui suvist pärimusmuusika festivali või etnomuusika aastaauhindade Etnokulpide valimist," rääkis Kiviberg. "Vabariigi pillimehe valimine on lausa nii oluline, et korraldame seesugust konkurssi ainult üle aasta. Selleks, et valitud pillimehel oleks aega särada, kontserte anda ning oma karisma ja meistrliku pillikäsitlusega üle Eesti südameid võita."

Esimese vabariigi pillimehe tiitli 2018. aastal võitnud Juhan Uppin ütles, et kaks aastat tiitlikandjana on lisanud kaalu tema kui soolopillimehe tegemistele ja esinemistele. 

"Vabariigi pillimees on väärtuslik tiitel, mis üksikpillimängijaid kvaliteedimärgina iseloomustab," märkis Uppin.

Konkursist osavõtjatel tuleb esitada üheksaminutiline eesti pärimusmuusikast koosnev kava. Lubatud on ka omalooming, mis loodud eesti traditsioonilises stiilis ja arvestab traditsioonilist esteetikat ja esitusviisi. Kontsertvõistlust hindab ja finalistid valib samal päeval toimuvast eelvoorust välja žürii koosseisus Celia Roose, Cätlin Mägi, Juhan Uppin, Heino Tartes, Aivar Arrak ja Tarmo Noormaa. Tiitli võitja selgub aga samal õhtul Viljandi pärimusmuusika aidas toimuval finaalkontserdil publikuhääletusena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles