Segadus kriisiabiga. Investeerimislaene jagati riigikogu heakskiiduta, aga valitsuse loal

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Maaelu edendamise sihtasutus on kriisileevendusmeetmetest jagatud laenude pärast korruptsioonivastase erikomisjoni luubi alla sattunud.
Maaelu edendamise sihtasutus on kriisileevendusmeetmetest jagatud laenude pärast korruptsioonivastase erikomisjoni luubi alla sattunud. Foto: Elmo Riig

Riigikontroll leidis Viljandis paikneva maaelu edendamise sihtasutuse tööst küsitavusi, näiteks miks ta palus riigikogult luba väljastada vaid käibelaene, jagama hakkas aga käibe- ja investeerimislaene. Lisaks pole õiguskantsler Ülle Madise sõnutsi laenude jagamise praktika piisavalt läbipaistev.

Tänavusesse lisaeelarvesse kirjutati põllumajandus- ja toiduainesektorile ning maaettevõtjatele summad, mille eesmärk oli leevendada koroonaviiruse tekitatud majanduslikke raskusi. Maaelu edendamise sihtasutuse (MES) kaudu oli plaanis anda laenu 100 miljoni ja käendada laene 50 miljoni ulatuses ning teha põllumajandusmaa kapitalirendi tehinguid 50 miljoni euro ulatuses.

Riigikontrolör Janar Holm selgitas korruptsioonivastase komisjoni istungil, et 100 miljonit eurot oli mõeldud käibelaenudeks, et lahendada ettevõtete likviidsusprobleeme, kuid tegelikkuses väljastati nii uusi käibe- ja investeerimislaene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles