Mardi- ja kadrisante saab koju kutsuda

Kadri Allikmäe
, reporter
Copy
Santima on kõige parem minna mardiperena. Fotol on mardiisa koos mardiemaga.
Santima on kõige parem minna mardiperena. Fotol on mardiisa koos mardiemaga. Foto: Andres Treial

Paljud eestlased, keda on viimasel ajal tüütmas käinud halloween'i sandid, saavad leevendust, sest tänasest 31. oktoobrini on võimalik end kirja panna kadri- ja mardisantide üle-eestilisel elektroonilisel rahvaloendusel ning anda teada mardi- ja kadrisantide ootusest.

Kõigepealt saavad kõik sõpruskonnad, pered, huviringide ja kollektiivide liikmed end kampaania "Hakkame santima" veebileheküljel santidena kirja panna. Seejärel võivad santidest huvitatud kodud või töökollektiivid end üles andnud mardiperedega ühendust võtta, et sanditamiseks sobilik aeg kokku leppida. Siis ei saa pugeda vabanduse taha, et sante pole kuskilt võtta, kui suisa santimishuvilised ja santidest huvitatud omavahel kokku viiakse.

Eesti folkloorinõukogu kampaania "Hakkame santima" eestvedaja Kati Taal sõnas, et Eestis on palju kodusid, kes ootavad novembris pikisilmi külla mardisante. "Mõnda metsatallu või kortermajja pole mardiõnn aga juba aastaid jõudnud, seetõttu on mardisantide jaoks hoolega valmis pandud annid jäänud jagamata ning sandid pole saanud õnne viia," sõnas Taal.

Et moodsad ajad nõuavad uut lähenemist, minnakse üle veebi, kus sandid ja sante ootavad kodud kokku viia. Sandid on valmis minema ka mujale kui kodudesse, möödunud aastal tehti üllatus näiteks peaministrile. Lisaks valitsusjuhile plaanivad sandid sel aastal käia vabariigi presidendi juures.

Kui tavaliselt panevad mardi- ja kadrisandid ette vaid santimismaski, siis sel aastal soovitavad korraldajad lisaks sellele kanda koroonaviirust tõkestavat maski. 

Ameerikalikule halloween'i kultuurile vastu asuv "Hakkame santima" plaan on korraldada üle-eestiline santide suuraktsioon ning tõsta uuesti au sisse kohalikud traditsoonid. Kõigis Eesti maakondades on tehtud eraldi mardikombestiku koolitusi. Viljandimaal on seda korraldatud kohalikele õpetajatele ja rahvamajade töötajatele Puiatu külamajas ning Viljandimaa omavalitsuste liidus. 

Folkloorinõukogu on leheküljele hakkamesantima.ee kokku kogunud suure hulga mardi- ja kadrikombeid, laulurepertuaari ning salme ja mänge koos õppevideotega, mida igaüks saab alla laadida ning kodus selgeks õppida, et vanad traditsioonid ei kaoks. 

Suur mardi- ja kadrisantide rahvaloendus on tänavu kolmandat korda.

Festivali kõrghetk on 8. novembril Tartus Eesti Rahva Muuseumis, kus kantakse ette erinevate rahvaste maskitraditsioone tutvustav kontsert-lavastus "Hakkame santima". Etendusele esialgu plaanitud India, Kreeka ja Šveitsi esinejad ei saa kahjuks küll koroona tõttu siia tulla, aga olukorra otsustasid päästa kohalikud sandid.

Lisaks etendusele tuleb 9. novembril Tartus mardisantide rongkäik ning raekoja platsil mardilaupäeva avamine, mis kulmineerib sandijooksmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles