Viljandi haigla alustas HIV-positiivsete ravi

Margus Haav
, reporter
Copy
 Novembrist on võimalik kõigil soovijatel HIV nõustamiseks ja raviks pöörduda Viljandi haiglasse.
 
 Novembrist on võimalik kõigil soovijatel HIV nõustamiseks ja raviks pöörduda Viljandi haiglasse.  Foto: Elmo Riig

Viljandi haigla sai infektsioonhaiguste eriala loa ning on sellest nädalast HIV-ravi osutav haigla. Haigal teatel saavad oktoobris ravimeid veel eeskätt Viljandi haigla sundravi- ja sõltuvushäiretega patsiendid, kellele varem andsid neid raviarstid Tallinnast, Tartust või Ida-Virumaalt. 

Novembrist on võimalik aga kõigil soovijatel HIV nõustamiseks ja raviks pöörduda Viljandi haiglasse. Seal saavad soovi korral oma ravi jätkata näiteks need inimesed, kes Viljandisse mõneks ajaks õppima tulevad. 

"Elu näitab, et eri põhjustel võib olla keeruline selle haigusega oma kodukandis arsti juures käia. Julgustan neid inimesi kindlasti Viljandi haiglasse pöörduma," ütles Viljandi haiglas ambulatoorse ravi kliinikut juhtima asunud infektsioonhaiguste arst Kadri Kõivumägi.

HIV-d ravitakse tablettidega. 

"Kui varem alustati ravi pärast diagnoosi saamist, siis nüüd alustatakse ravi kohe. Mida kiiremini inimene ravi saama hakkab, seda parem on tema tervislik seisund edaspidi,“ selgitas Kõivumägi.

HIV-positiivne patsient käib arstlikus kontrollis iga kolme kuni kuu järel. Vastuvõtul tehakse tervisekontroll, mis hõlmab erinevaid analüüse, veresuhkru ja vererõhu mõõtmist, vaktsineerimist ning nõustamist. 

"Mida vähem aega on viirus saanud organismis paljuneda ja immuunsüsteem kahjustada, seda parem on hilisem elukvaliteet," ütles Kõivumägi. "Kui me saame varakult jaole, võib HIV-positiivse inimese elu olla samaväärne kui tavainimesel."

Eestis oli 2019. aastal umbes 6000 registreeritud HIV-positiivset, kellest  ligikaudu 4200 oli ravil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles