Kõpu jõel valmis kalapääs

Sakala
Copy
Helmeti pais Kõpu jõel
Helmeti pais Kõpu jõel Foto: Keskkonnaagentuur

Keskkonnaagentuuril sai Kõpu jõel valmis valmis Helmeti kalapääs, mis võib siia kanti tuua lõhelised. Samasuguseod pääse, mille kaudu kalad saavad liikuda jõge pidi ülespoole kudema, valmis sel aastal Pärnu jõestikus neli. 

Ehitustööd Pärnu jõestiku paisudel, mille hulka kuulub ka Helmeti kalapääs, algasid mais ja objektid valmisid oktoobri alguses, just enne lõheliste sügisrännet.

Projektijuht Külli Tammur, kes keskkonnaagentuuris sellega tegeles, sõnas, et varem takistas Pärnu jõestikus kalade rännet Sindi pais, kuid nüüd võivad jõkke jõuda ka lõhelised ja vimb. Samuti pole Kõpu jõkke varem pääsenud haug, ahven ja särg. "Need pole kaitsealused kalad, aga kalamehele pakuvad rõõmu ikkagi," ütles ta.

Eilsest algas üle-eestiline lõheliste püügirahu, mis kestab 30. novembrini. Kalastuskaardi omanikud võivad endiselt lõhelisi püüda vaid Jägala ja Narva jões. Kalastuspaus on Tammuri sõnul kehtestatud põhjusel, et praegu on rännuaeg: lõhelised tulevad sügisel merest jõgedesse kudema, kevadel liiguvad nad tagasi merre toituma. "Loodame, et kui vale kala otsa satub, laseb aus kalamees ta praegu tagasi," lausus Tammur.

Kogu Pärnu jõestikku hõlmava projekti "Pärnu jõestiku elupaikade taastamine" maksumus on 15 miljonit eurot, millest 85 protsenti panustab Euroopa Liidu ühtekuuluvusfond ja 15 protsenti Eesti riik. Projekt algas 27. märtsil 2015 ja lõpeb 31. detsembril 2022. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles