Lume tuleku järel sagenes liinibusside hilinemine

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talviseks muutunud teeolude tõttu on just hommikuti maakonnaliinidel ette tulnud hilinemisi. Mõni buss on linna jõudnud koguni 45 minutit hiljem, kui graafik ette näeb. Fotol olev buss pidas eile graafikust kinni minutilise täpsusega.
Talviseks muutunud teeolude tõttu on just hommikuti maakonnaliinidel ette tulnud hilinemisi. Mõni buss on linna jõudnud koguni 45 minutit hiljem, kui graafik ette näeb. Fotol olev buss pidas eile graafikust kinni minutilise täpsusega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kesknädalase lumesaju järel kurdab osa Viljandimaa sõitjaid, et liinibussid ei püsi graafikus. Bussifirmade esindajad väitsid eile, et pole hilinemistest kuulnudki.

Kolmapäeva hommikul ootasid Kalmetu peatusesse kogunenud inimesed liinibussi 40 minutit ja jõudsid Viljandisse 45-minutilise hilinemisega. Ühe ootaja selgituse järgi peaks number 31 buss jõudma Kalmetule kell 8.20. Tegelikult jõudis Kolga-Jaanist sõitu alustanud ühissõiduk sinna kell 9.

«Mingeid seletusi bussijuht ei andnud,» lausus ligi kolmveerand tundi ootama pidanud inimene.

Samal päeval kell 9.30 pidid sõitjad kilomeetri kauguselt Tänassilma peatusest teele asunud bussi Kalmetul ootama kümmekond minutit ning jõudsid linna veerandtunnise hilinemisega.

Lumi segas ühe bussi teekonda

Bussifirma MTG esindaja Tõnu Naar ütles eile, et kuulis sellistest hilinemistest esimest korda ajakirjanikuga kõneldes. Samas kinnitas ta, et ehkki teeolud on lume tõttu keerulisemaks muutunud, ei tohiks see sõiduaega palju mõjutada. «Väikseid hilinemisi võib ette tulla, sest graafikud on üsna tihedad,» selgitas ta.

Rasked teeolud on mõjutanud busside graafikut ja marsruute veelgi. Näiteks ei saanud kolmapäeval Tippu suundunud buss sõita läbi Metskonna peatuse, sest lund oli liiga palju. Viljandi maavalitsuse ühistranspordi järelevalve spetsialisti Maie Mummi sõnul tuli sellel sõidu jätkamiseks valida teine tee ja üks peatus lihtsalt vahele jätta.

Mumm ütles, et probleemidest pole pääsenud teinegi Viljandimaal tegutsev bussifirma.

Enamasti Lõuna-Viljandimaal sõitval Automenil läks kolmapäeval katki Suislepast Viljandisse suunduv buss. Juhtumisi oli selles ka Maie Mumm ning tema teada purunes käigukast. «Eks tehnika või ikka alt vedada,» nentis ta.

Automen saatis seepeale kohale reservbussi ning sõitjad jõudsid Viljandisse suure hilinemisega.

Automeni tööd Viljandimaal juhtiva Urmas Saaremetsa väitel oli see ainus märkimist vääriv vahejuhtum, mis firmal viimasel ajal maakonnaliinidel ette on tulnud. Ehkki teeolud on kohati halvad, pole lumi Automeni busside sõidugraafikut uppi löönud.
Busside hilinemise üle kurdavad ka linnaliinidel sõitvad inimesed.

Üks viljandlane kirjutas «Sakalale», et teeoludest sõltumata kipub tihti hilinema buss number 6, mis peaks Vabaduse platsi juures olevast peatusest väljuma kell 7.45.

«Mõnikord hilineb see isegi kümme minutit,» nentis ta. Nagu Põhja-Viljandimaal, veab ka linnas sõitjad ATKO Gruppi kuuluv aktsiaselts MTG.

Rehvid hilinemist ei põhjusta

Küsimusele, kas hilinemist võivad põhjustada suvistesse oludesse sobivad rehvid, vastas Tõnu Naar, et nendes ei tohiks küsimus olla.

Ehkki seadus ei kohusta busse talverehvidega sõitma, on Naari väitel kõigil MTG omadel all talvemustriga kummid. «Vähemalt tagumistel ratastel,» lisas ta. Need polevat küll otse talverehvid, kuid siiski sügava mustriga ja peaksid lumisel teel sõitmise lihtsamaks tegema.

Maavalitsuse ühistranspordi peaspetsialist Maie Mumm tõdes, et temani on jõudnud teateid üksikute hilinemiste kohta. Teavet on ta saanud bussifirmadelt või on ise olnud graafikumuudatuse tunnistajaks. Mumm soovitas sõitjatel maakonnaliinide busside hilinemisest teada anda maavalitsusse telefonil 433 0411.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles