Viljandi haigla EMO-s koroonaproovi anda ei saa

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Viljandi haigla andis teada, et koroonaviiruse proovi andmise palvega ei tasu EMO-sse pöörduda.
Viljandi haigla andis teada, et koroonaviiruse proovi andmise palvega ei tasu EMO-sse pöörduda. Foto: Marko Saarm

Viljandi haigla andis teada, et on hädas järjest kasvava hulga inimestega, kes pöörduvad erakorralise meditsiini osakonda (EMO) palvega anda COVID-19 proov. Haigla kinnitusel ei saa EMO-s proove anda ning haiguskahtluse korral tuleks ühendust võtta oma perearstiga. Samuti saab haiglas juba teist nädalat anda ka tasulist proovi, selleks tuleb enne aeg kokku leppida.

Erakorralise meditsiini osakonna vanemõde Katre Tombu kinnitas, et EMO-s ei võeta analüüsimiseks ühtegi koroonaviiruse proovi, kui selleks ei ole tervisliku näidustust või kui patsient lihtsalt tuleb ukse taha analüüsi sooviga.

"Kergete sümptomitega või koroonahaige patsiendiga otseses kokkupuutes olnud inimesed võtavad ühendust oma perearstiga, kes väljastab neile saatekirja ja tegeleb patsiendiga edasi,“ ütles Tombu.

Perearstid saavad oma patsiente Viljandi haiglasse COVID-19 proovi andma saata tänasest igal tööpäeval, vajalik on etteregistreerimine. Perearst suunab proovi andma inimese, kellel on haigustunnused.

Patsient võib soovi korral ka otse haiglasse helistada, et leppida kokku tasulise proovi andmiseks sobiv kellaaeg. Proov maksab 75 eurot ning selle eest tuleb tasuda kaardimaksega enne proovi andmist kohapeal.

Kõik, nii nakkustunnusteta kui ka nakkustunnustega patsiendid annavad COVID-19 proovi haigla B-korpuse otsmise ukse ees, alkokabineti sissepääsu all. Viljandi haigla kinnitab, et nakkustunnustega ja nakkustunnusteta patsiendid omavahel kokku ei puutu, sest proovide andmise ajavahemikud on erinevad.

Kui proov saab antud enne keskpäeva, saabuvad vastused VIljandi haigla kinnitusel juba samal päeval, hiljemalt kella 17-ks. Proovi vastus on näha inimese digiloos aadressil digilugu.ee. Positiivse tulemuse korral võtab prooviandjaga ühendust terviseamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles