Giid viib põlisloodusesse

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Giidid viivad põlislooduse nädala puhul huvilisi paikadesse, kuhu kuigi tihti ei satuta.
 
Giidid viivad põlislooduse nädala puhul huvilisi paikadesse, kuhu kuigi tihti ei satuta.  Foto: Marko Saarm

Järgmisel nädalal tähistatakse rahvusvahelist põlislooduse nädalat, millega kogu maailmas pööratakse tähelepanu puutumatu looduse kaitsmise olulisusele. Eestis korraldatakse loodusturismi ühingu eestvedamisel sel puhul kümneid põnevaid loodusretki radadele, kuhu iga päev ei satu.

Kohalike giidide juhtimisel saab matkata soodes, rabades ja metsades, sõita jõgedel, käia saartel ja tutvuda mererannikuga. Matku tehakse üle Eesti kõigis rahvusparkides ning paljudel looduskaitsealadel.

Eesti põlisemateks loodusmaastikeks on sood, mille kujunemine algas kohe pärast jääaja lõppu. Sood ja rabad on koduks meie looduse sümbolliikidele nagu hunt, ilves, karu ja kotkas. Nemad oskavad eriti lugu pidada privaatsusest, mida soomaastik pakub.

Kel huvi huntide vastu, sel tasuks minna matkale Harjumaale Laukesoosse, kus huntide eluolust räägitakse. Erineva pikkusega rabamatkadele oodatakse huvilisi Raplamaa soodesse Palasil, Jalasel, Linnurabas, Loosalus, Luitemaal, samuti Emajõe-Suursoos, Meenikunnos, Nigulas, Ohepalus, Soomaa rahvuspargis ja Nätsi-Võlla rabas.

Merd ja rannikut saab uurida hülgevaatlusretkel Malusi saarestikus, jalgsimatkal Vormsi saarel, Osmussaarel, Saaremaal Harilaiul või Odalätsis, Lahemaal Pedassaare poolsaarel ja Juminda poolsaarel.

Eesti käänulised jõed erinevad väga sellest, mida võib näha Lääne-Euroopas, kus jõed on kaevatud kanaliteks ja kammitsetud paisudega. Meie jõed voolavad enamasti looduslikes sängides ning on elupaigaks paljudele liikidele. Keda tõmbab rohkem vee poole, saab matkata jalgsi Valgejõe ürgorus või avastada jõgesid kanuudel Emajõe-Suursoos, Soomaal ja mitmel pool mujal.

Põlismetsadesse viivad retked Lahemaa ja Karula rahvuspargis ning Toolse maastikukaitsealal. Põlislooduse nädala lõpetavad matkad Hiiumaa liivikutel ja luidetel ning teemaõhtu "Põnev põder" Matsalu rahvuspargis.

Kõikidele üritustele on vajalik eelregistreerimine. Kogu põlislooduse nädala eriprogrammi näeb loodusturismi ühingu veebilehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles