Vanemuine, Ugala ja Viljandi kultuuriakadeemia toovad välja suurlavastuse

Alice Lokk
, reporter
Copy
Novembris esietendub Ugala, Vanemuise ja Viljandi kultuuriakadeemia koostöölavastus "Peer Gynt". Pildil näidendi esimene lugemine juunis.
Novembris esietendub Ugala, Vanemuise ja Viljandi kultuuriakadeemia koostöölavastus "Peer Gynt". Pildil näidendi esimene lugemine juunis. Foto: Heigo Teder

Kolmapäeval allkirjastavad Vanemuine, Ugala ja Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia Ugala kammersaalis koostöölepingu, et novembri algul tuua ühiselt välja suurlavastus "Peer Gynt".

Vanemuise saadetud pressiteates on kirjas, et Viljandi kultuuriakadeemia direktori Juko-Mart Kõlari sõnul on haridusasutuste ja tulevaste tööandjate koostöö väga vajalik. "On hea meel tõdeda, et kultuuriakadeemia etenduskunstide üliõpilased saavad juba õpingute ajal osaleda projektis, mis võimaldab koos töötada nii Ugala kui ka Vanemuise teatri oma ala tippudega," lausus Kõlar. "Akadeemia tudengitele on lavastuses "Peer Gynt" osalemine hindamatu väärtusega."

Lavastus on pühendatud Ida Urbeli 120. sünniaastapäevale. Ida Urbel oli ballettmeister ja lavastaja, kelle loometee algas Ugalas ja kes saavutas meisterlikkuse legendaarsete lavastustega Vanemuises. Neist üks märkimisväärsemaid oli "Peer Gynt".

Vanemuise juht Kristiina Alliksaar ütles, et Ida Urbeli panust ja tähtsust Eesti tantsuteatrile on raske alahinnata. "Samas on tõsi, et mälu tuhmub, kui sellelt tolmu ei pühita. Seetõttu on eriti tänuväärne, et Ida Urbelile kaks olulist teatrit on jõud ühendanud ja kaasanud ka akadeemia noored, kes oskavad tema panust seeläbi rohkem hinnata ja omakorda edasi mäletada," sõnas Alliksaar.

"Peer Gynti" loomingulise tuumiku moodustavad lavastaja Karl Laumets, kunstnik Kristjan Suits ja muusikaline kujundaja Vaiko Eplik. Lavastuses põimitakse tervikuks näidendi autori Henrik Ibseni pillav fantaasia ning tänapäeva folkloor, millest sünnib sürrealistlik kabaree.  

Kahe teatri ja Viljandi kultuuriakadeemia koostöölavastuse trupis on 20 näitlejat: Martin Mill, Luule Komissarov, Aarne Soro ja Janek Vadi Ugalast, Riho Kütsar ning balletiartistid Külli Reinkubjas ja Walter Stuart Isaacson Vanemuisest ning kultuuriakadeemia teatrikunsti 14. lennu näitlejatudengid.  

Koostöölavastus "Peer Gynt" esietendub 7. novembril Ugala teatri suures saalis ning 12. novembril Vanemuise teatri väikeses majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles