Vuti- ja vollemehed ühendavad jõud kiusuvastases kampaanias

Eget Velleste
, reporter
Copy
Kiusamisvastase kampaania tunnusfotol on vasakult Gerdo Juhkam, Riivo Rüütel, Meelis Kivisild ja Tanel Lang.
Kiusamisvastase kampaania tunnusfotol on vasakult Gerdo Juhkam, Riivo Rüütel, Meelis Kivisild ja Tanel Lang. Foto: Marek Tiits

Viljandi jalgpalliklubi Tulevik ja Viljandi võrkpalliklubi alustasid sotsiaalmeedias kampaaniat "Näita oma jõudu palliplatsil!", millega soovivad anda oma panuse Viljandimaa laste ja noorte hulgas tehtavasse kiusamisvastasesse ennetustöösse.

Kampaania algatajad, jalgpalliklubi Tulevik kogukonnajuht Marek Tiits ning Viljandi võrkpalliklubi juht Tauno Lipp kõnelesid, et idee sündis, kui pandi pead kokku, et mõelda, mida ja kuidas saaksid klubid oma kogukonna heaks teha.

"Meie klubid töötavad Viljandis igal nädalal sadade lastega," rääkis Marek Tiits. "See paneb klubidele ühelt poolt sportlikud ootused ning vastutuse laste füüsilise ja vaimse arengu eest, ent teisalt ka selge kohustuse rääkida kaasa ühiskondlikes küsimustes. Mõtteni teha noorsoo hulgas teavitustööd kooli- ja küberkiusamise ohtudest ei olnud seega raske jõuda. Tuleviku klubi hääl on olnud alati hästi kuulda ning loodame, et koos Viljandimaa spordikaardile jõuliselt tagasi murdnud võrkpallimeestega ulatub meie sõnum veelgi kaugemale."

Tauno Lipp lisas, et uuringute kohaselt kannatab iga viies Eesti koolilaps kiusamise all ning iga kümnes laps on kiusaja. "See on kasvav mure," lausus ta. "Lisaks on üha laienev nähtus ka küberkiusamine. Sageli ei anna lapsed endale isegi aru, et internetis narrimine võib olla hoopis valusamgi ning tihti sama traagiliste tagajärgedega nagu füüsiline vägivald. Ka sellele pöörame oma kampaaniaga tähelepanu."

Lipu sõnul on jalgpalli ja võrkpalli sünergia säärase olulise sõnumi levitamiseks ideaalne alus. "Spordialade koostöö sellistes küsimustes võiks olla pigem tavaline praktika kui erand," leidis ta. "Loodame, et Viljandi vuti- ja vollemeeste algatus leiab järgimist ka mujal ning teistele ühiskondlikele valupunktidele tähelepanu pööramisel."

Kiusamisvastase kampaania tunnusnäod on Viljandimaa noorte hulgas hästi tuntud spordimehed: jalgpallurid Gerdo Juhkam ja Tanel Lang ning võrkpallurid Meelis Kivisild ja Riivo Rüütel.

Klubid teevad kampaaniat kodanikualgatuse korras. "Nii saame väga selgelt esile tuua selle, et säärasteks ettevõtmisteks ja kogukonnas millegi kordasaatmiseks on vaja vaid ideed ja soovi midagi ära teha, mitte suurt raha," ütles Lipp. "Ükskõik millisel spordialal on kogukonnas tehtava töö esimene eeldus vaid hea tahe."

Juhiseid ja soovitusi kiusamise äratundmiseks ning sellega toimetulemiseks leiab aadressilt kiusamisvaba.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles