Viljandi rippsilda valvab morn rüütel

Sakala
Copy
Morni ilmega rüütel sai endale uue valveposti Viljandi rippsilla kõrval.
Morni ilmega rüütel sai endale uue valveposti Viljandi rippsilla kõrval. Foto: Viljandi linnavalitsus

Viljandi puusümpioosionil viie aasta eest valminud Edvīns Krūmiņši skulptuur "Rüütel Roland" seisab nüüd Viljandi lossimägedes rippsilla läänepoolsel küljel vana kännu otsas. 

Viljandi linnavalitsuse teatel asus skulptuur seni järve rannas, kuid tundus, et mõõgamehel oleks õigem seista linnuses, kuhu ta oma morni ilmega paremini vahti pidama sobib. Koht valiti välja  silmas pidades seda, et külastajal oleks mugav Rolandi ees seistes saada pildile rippsild ja linnuse varemed.

Puukujule inspiratsiooniks saanud rüütel Rolandi skulptuuri võib leida Riiast. Keskajal paigutati hansalinnade keskväljakutele rüütel Rolandi kuju, mis sümboliseeris nende vabadust ja sõltumatust. Esialgu olid kujud puidust ning ilmselt selle tõttu ei ole need ka säilinud. 1896. aastal paigaldati Riiga suur liivakivist skulptuur, mis on tänaseni säilinud. 

Esimesel, 1998. aastal peetud Viljandi puusümpoosionil voolisid kujurid juurtel seisvaid kände Vesiflirdi alleel. Viimane rahvusvaheline puusümpoosion peeti Viljandis 2015. aastal.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles