Viljandi tarkvaraarendajad said 1,2 miljoni euro suuruse rahasüsti

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Elmo Riig

Tootmisjuhtimist digitaliseeriv Viljandi idufirma Eziil sai 1,2 miljonit eurot, et kiirendada ettevõttes väljatöötatud tarkvara arendamist ja laieneda Suurbritanniasse.

Tarkvara arendav idufirma Eziil sai rahastuse investoritelt ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt ning plaanib selle abil välja töötada uusi funktsioone projektitootmistele ning laieneda Suurbritannia turule.

Eziil arendab tootmisjuhtimise tarkvara tehastele. Ettevõte automatiseerib tööprotsesse, nagu müük, varude juhtimine, tööde planeerimine ja raporteerimine, et saavutada läbipaistvus tootmises. "Kui sul puudub täielik ülevaade oma tootmisest, siis sa teed otsuseid arvamuste, mitte faktide põhjal. Õppetunnid tuleb aga kinni maksta ettevõttel kasumi arvelt," selgitas Eziili üks asutaja ja tegevjuht Maido Janke.

2016. aastal asus Janke koos Kaido Karu ja Tiit Remmeliga ehitama oma sõnul maailma parimat tootmistarkvara, mis lisaks protsesside reaalajas jälgimisele võimaldaks seadistamist vastavalt tootmise eripäradele.

Sunoreki erimõõdus mööblilahenduste kaubamärgi Tank Indoors tehase juhi Karto Kõrvi sõnul oli ettevõttes veel kolm aastat tagasi kogu tootmise jälgimine korraldatud Exceli tabelis. "Tehtud töö märgiti paberile ja igal hommikul korjas tootmisjuht paberid kokku ning sisestas info tabelisse," meenutas Kõrv ning lisas, et Eziili kasutamine teeb kõik kompaktseks ja ettevõte võidab aega.

Saadud rahastusega asub Eziili meeskond välja arendama lisafunktsioone projektitootmistele, kus praegu endiselt Exceli tabeli abil protsesse juhitakse. Eesti-Norra koostööprogrammi Green ICT 700 000-eurose tootearenduse rahastuse abil soovib Eziil projektitootmiste planeerimise protsessi tunduvalt lihtsustada. Projekt viiakse ellu koos selliste nimekate tööstussektori ja IT-valdkonna tegijatega nagu Viljandi Metall, Nordic Shelter, Energex, Mobi Lab ja Thorgate.

Rahastusringi panustasid mitmed fondid ja investorid, sealhulgas Lemonade Stand, Thorgate Ventures, Tiksoja Puidugrupi omanik Hanno Murrand ning Pipedrive kaasasutaja Martin Henk. 350 000 euro suuruse investeeringu nimekirja kuulub ka teisi tuntud investoreid ja ettevõtjaid nagu rahapesu tõkestamise idufirma Salv kaasasutaja Taavi Tamkivi ning energeetika valdkonna tippjuht Ahti Puur.

Investeeringuringi juhtinud Lemonade Standi juhtivpartneri Siim Telleri sõnul on tootmise digitaliseerimine maailmas selge trend ja turg hüppeliselt kasvav. "Eziili süsteemne lähenemine äriprotsessidele kajastub tugevalt ka nende tootes ja kliendibaasi kasvus. Varasele investorile on see selge märk, et tiimi ootab ees kiire kasv nii Eestis kui välisturgudel," lisas ta.

Nelja aasta jooksul on Eziil haaranud 5 protsendi suuruse turuosa oma tootmisklientide segmendist Eestis. Tarkvara kasutavad juba sellised tuntud tööstusettevõtted nagu Sunorek, Cleveron, Viljandi Metall, Interchemie, Softrend ja Arras Construction Furniture. Veel 2020. aastal plaanib ettevõte siseneda maailma ühe suurema tootja Ühendkuningriikide turule, mille aastane kogutoodang küündib 400 miljardi naela ligi.

2019. aasta sügisel teatas ettevõte 300 000 euro suuruse rahastuse kaasamisest, seda juhtis riskikapitalifond Superangel Marek Kiisa eestvedamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles