Lumi pakub tööd ja rõõmu

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike neljarattaline sõiduk ATV suudab sahaga palju tööd ära teha: viljandlane Eeri Sild tuhises Uueveskil, nii et lumepilv lendas ees. Labidaga andis oma panuse Monika Murumets.
Väike neljarattaline sõiduk ATV suudab sahaga palju tööd ära teha: viljandlane Eeri Sild tuhises Uueveskil, nii et lumepilv lendas ees. Labidaga andis oma panuse Monika Murumets. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ilmajaamade andmeil oli eile hommikuks Eestis enim lund lisandunud teiste seas Viljandis. See tõi tööd tänavahooldajaile ning pakkus rõõmu talveilma sõpradele.

Viljandi ilmajaam mõõtis kell kaheksa lumevaiba paksuseks 18 sentimeetrit. Ööpäeva jooksul oli juurde tulnud 9 sentimeetrit lund, sama palju lisandus Valgas ja Türil.

Ilmateenistuse andmeil oli eile kõige enam lund aga Otepääl: 35 sentimeetri jagu. Üldse ei saanud lume paksust mõõta Vilsandi ilmajaam, sealse vaatlusplatsi maa oli kaetud hoopiski jääga.

Viljandi linnamajandusameti juhataja Reevo Maidla hindas eile pärastlõunal sõidu- ja kõnniteede heakorra normaalseks. Ta nentis samas, et kõigi tänavate ja majaesiste kohta ülevaadet pole.

«Lund tuli öösel päris korralik ports, aga üldiselt on seda siiski vähevõitu,» sõnas ta.

Viljandi tänavate eest hoolitseva firma Veolia Keskkonnateenused Lääne regiooni tänavahooldusmeister Janno Laht ütles, et esimesed teehooldusmasinad sõitsid välja kella ühe paiku öösel.

«Kella neljast kella kuueni sadas kõige tihedamat lund,» lausus ta. «Kella kuuest olime täisjõududega väljas. Võitlus lumega jätkub võiduka lõpuni. Vajaduse korral kutsume koostööpartnerid appi.»

Meister ei andnud töö raskusele ühest hinnangut, kuid märkis, et päeval sadanud uduvihm oli lume raskemaks muutnud.

«Alati saaks paremini teha,» rääkis ta. «Alati on probleeme ka linlastega, kes on oma autodega kitsa tänava lumesaha jaoks kinni parkinud. Sõiduauto võib ju  läbi manööverdada, aga lumesahk vajab lume lükkamiseks vähemalt nelja meetri laiust koridori.»

Endise Vilma hoonekompleksi juures tõrjus eile ennelõunal maastikukulguri ehk ATV ette rakendatud pisisahaga lund Tarmo Hendrikson, kes ütles, et mõni kord talve jooksul on selline töö päris hea vaheldus.

«Aga kui see pidevaks kohustuseks muutub, siis küll rõõmu ei tunne,» nentis ta.

Uueveski linnaosas Pähkli tänaval tuiskas ATV-sahaga ringi Eeri Sild, kes ütles eelmistele talvedele viidates, et tema arvates liiga palju lund olemas polegi ja nüüd ööga lisandunud valge vaip tegi ainult rõõmu.

«Hommikul kella nelja ajal nägin lund ja minu jaoks tuli päike välja!» ütles ta. «Enam ma magada ei saanudki.»

Sild võttis töölt vaba päeva, et koduesine tänav ja plats lumest puhtaks lükata ning teisigi aidata. «Lähedal käivad tädid koerte ja kassidega jalutamas, lükkan sealtki lume ära,» rääkis ta.

Vabatahtlik lumekoristaja kinnitas, et temale piisab tasuna täiesti, kui keegi lihtsalt ligi astub ja töö eest aitäh ütleb.

Samas kühveldas labidaga lund Monika Murumets, kes hindas, et talvine lumerookimine on igapäevatoimingute kõrval hea vaheldus. Liig suurt lumehulka ta siiski ei sooviks.

Ugala puiesteel kahe lapsega vankrit lükanud Kristiina Allik jõudis tagasi poeskäigult ja ütles, et mõnes kohas oli liikumisega tükk tegu, sest lumi oli koristamata. Oma maja esine oli tal puhas. Liiga kaua püsinud sügisilmade järel lõpuks saabunud talve üle on Alliku sõnul praegu siiski õige eeskätt rõõmu tunda.

Kui eile koostatud ilmaprognoos paika pidas, tuli lund äsjamöödunud ööl juurde ja seda ühes tuisuga. Sadu peaks jätkuma täna päevalgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles