Suure festivali ajal edu nautinud pisike viinapood sulges uksed

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel ajal kui Liiwi pood veel töötas, muutus see neljal juulilõpu päeval Eesti üheks suuremaks alkoholikaupluseks. Ülejäänud ajal aastast äri kiratses ning tänavu pandi pood kinni.
Sel ajal kui Liiwi pood veel töötas, muutus see neljal juulilõpu päeval Eesti üheks suuremaks alkoholikaupluseks. Ülejäänud ajal aastast äri kiratses ning tänavu pandi pood kinni. Foto: Elmo Riig / Sakala

360 päeva aastas kiratsenud, ent neljal folgifestivali päeval klientide hulga poolest tõenäoliselt Eesti suurimaks viinaäriks kerkinud Liiwi pood on aasta algusest suletud.

«Neli päeva aastas ei tasunud poepidamist ära,» tunnistas Viljandis Vabaduse platsi
ääres kauplust pidanud osaühingu Hakuna Matata esindaja Elke Ohtla. Tema sõnul läks igal aastal folgifestivali ajal poekesel tõepoolest hästi, kuid sellest ei piisanud, et kauplust aasta läbi üleval pidada. «Maksud tahavad maksmist,» nentis Ohtla.

Juuli lõpul peetava pärimusmuusika festivali ajal lookles kaupluse ukse taga pikk järjekord. Müüjad ladusid ostjatele võimalikult kiiresti pudeleid ette ja kasseerisid neilt raha. Ülejäänud ajal käis ostjaid poes harva.

Ohtla sõnul ei saanud Hakuna Matata selleks aastaks rendi hinna osas omanikega kokkuleppele ja otsustas poe likvideerida. Tegelikult sulges firma Viljandis korraga koguni kaks poodi, sest tühi on ka samale firmale kuulunud turuäärne viinapood.

Mugavus kaob, probleem säilib

Festivalialast vaevalt mõnekümne meetri kaugusel asuv kauplus soodustas politsei hinnangul alkoholi tarbimist, kuid polnud probleemi põhjus.

«Inimestele, kellele meeldib folgi ajal napsi võtta, tegi see pood alkoholi kättesaamise  mugavaks,» möönis Viljandi politseijuht Alvar Pähkel. «Sealt sai osta odavamalt kui näiteks toidutänavalt ja see oli väga lähedal.»

Samas tunnistas Pähkel, et Liiwi poodi ei saanud pidada joomise põhjuseks. Kui järgmise festivali ajal seda pole, seavad alkoholi otsijad sammud politseijuhi hinnangul veidi kaugemale ja toovad pudelid ikkagi toidutänava äärde kohale.

Pärimusmuusika festivali pealik Ando Kiviberg tunnistas ausalt, et tema tunneb Vabaduse platsi äärse viinapoe kadumise üle head meelt. «See oli fenomen, mis nüüdseks on loodetavasti ajalugu,» lausus ta.

Kivibergi sõnul muutus pärast seda, kui viinapood Vabaduse platsi äärde kolis, avalik kord festivalialal ja selle lähemas ümbruses kehvemaks, sest kange alkoholi kättesaamine oli palju lihtsam. Seda, et poekese sulgemine lõpetaks folgipeo toidutänavaga seotud mured, Kiviberg ei usu.

Peo ajaks viinamüügi keeld?

Festivali pealiku arvates on ühiskonna areng olnud viimastel aastatel selline, et palju jutuks olnud mõte folgipeo ajaks Viljandis kange alkoholi müük keelata võiks teoks saada.

Enam kui 20 000 külalist kokku toova peo korraldajad on viimastel aastatel sortinud festivalialalt kogutud prügi ning alkoholitaara hulk on aina kasvanud. Näiteks viimase peo järel korjati festivali enda prügikonteineritest ligi 4000 tühja klaaspudelit rohkem kui aasta varem. «Võib-olla mõni Borjomi pudel oli seal sees, aga üldiselt oli see kõik alkoholitaara,» nentis Kiviberg.

Aasta varem oli veini ja kange alkoholi pudeleid sorditud prügi seas ligi 2500. Õllepudelid sellesse arvestusse ei lähe.

Kui korraldajad üsna väikesele maa-alale jäetud pudelite põhjal statistikat tegid, selgus, et festivali toidutänaval või selle vahetus läheduses joodi iga päev keskmiselt vähemalt 1325 liitrit kanget alkoholi või veini.

Argumendiks, miks folgifestivali ajaks Viljandis viinamüüki ei ole keelustatud, on toodud see, et niisuguse korraga karistataks kohalikke kaupmehi, sest Viljandisse tulijad ostaksid viina ja muu alkoholi teistest linnadest kaasa.

Pärimusmuusika festivali peakorraldaja lootus, et Vabaduse platsi äärde uut viinapoodi ei tule, läheb vähemalt sel aastal suure tõenäosusega täide. USA-s elava hoone omaniku esindaja Hillar Mirka sõnul on tal tühjale ruumile juba uus rentnik leitud. «Viinapoodi sinna ei tule,» kinnitas ta.

Mirka lisas, et ta ei saa öelda, millega kõnealustes ruumides tegelema hakatakse, sest avalikustamise õigust pole uus rentnik talle andnud. «Sinna tuleb viisakas koht, mis alustab tööd võib-olla alles sügisel,» lausus ta.

Hakuna Matata nime kandev firma ei kavatse aga viinaärist lõplikult loobuda. Tal on kauplus Suure-Jaanis ja Kuressaares ning Viljandis soovib firma avada poe Piiri tänaval endises Liiwi Heliisi laos. Ehkki viinapoodidel ja skandaaliga pankrotti läinud viinavabrikul on sarnased nimed, kinnitas Elke Ohtla, et tegemist on eri äridega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles