Jakobsoni tantsijad tegid Poolas ilma

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakobsoni kooli XI ja XII klassi õpilased käisid Poolas festivalil oma tantsuoskust näitamas ning uudistasid selle riigi talvepealinna.
Jakobsoni kooli XI ja XII klassi õpilased käisid Poolas festivalil oma tantsuoskust näitamas ning uudistasid selle riigi talvepealinna. Foto: Erakogu

Jakobsoni gümnaasiumi rahvatantsijad esindasid Eestit jaanuari algul Poolas rahvusvahelisel festivalil «Intershow» nii säravalt, et pälvisid komplimente.

«Žürii kommentaar oli, et nii kiiresti ja hoogsalt tantsivaid eestlasi pole sellel festivalil varem nähtud,» meenutas üks tantsijate juhendajaid Ave Alvre.

«See oli tõeline kiitus,» kinnitas ta ja lisas, et kuna ümberringi valitses põhiliselt slaavi temperament, ei jäänud meiegi noortel muud üle kui anda endast laval maksimum.

Sega- ja neiduderühm, kes mõlemad sõitsid festivalile vähendatud koosseisuga, esitasid kaks numbrit. Noorte segarühma esinemist hindas «Intershow» žürii vanemas vanuserühmas teise laureaaditiitliga ja neidude koosseisu autasustati esimese koha diplomiga.

Ukraina organisatsioon Medefik korraldab niisugust festivali üle kümne aasta. Varem on Jakobsoni kooli tantsijad osalenud sama seltskonna korraldatud festivalil 2007. aasta sügisel Serbias.

Telefonikõne haiglast

Seekordne minek ei kulgenud viperusteta. Tantsijatel oli kavas Poola sõita  jaanuari esimestel päevadel, aga paar päeva enne teise õppeveerandi lõppu helistati Ukrainast, et nad peavad kahe päeva jooksul leidma ja hiljem kaasa võtma ühe oma riiki esindava žüriiliikme.

«Võimalikele kandidaatidele oli see otsustamiseks liiga lühike aeg,» lausus Ave Alvre ning lisas, et seetõttu tuli tal endal žürii töös osaleda.

«Suureks ootamatuseks oli ka 12 tundi enne Viljandist väljasõitu saadud telefonikõne haiglast. Selgus, et üks segarühma neiu peab operatsioonile minema,» meenutas ta.

Kiiresti festivali korraldajatega kontakteerudes said eestlased loa, et tantsijate teine juhendaja Kertu Alvre võib puuduvat neiut asendada.

«See aga tähendas, et kohapeal pisikeses hotelli puhketoas tuli kasutada iga vaba momenti  lisaproovide tegemiseks,» selgitas Ave Alvre.

Suvise peo asemel

Juhendajate Ave ja Kertu Alvre käe all tantsivatele noortele oli Poola festival üks viimaseid võimalusi üheskoos tantsuliselt veel midagi korda saata.

«Et enamik segarühma tantsijaid lõpetab kevadel gümnaasiumi, oleks juunikuus eksamiperioodil Soome—Eesti tantsupeol osaleda üpris keeruline, seepärast sai sellel festivalil osalemine käesoleval õppeaastal üheks suuremaks ja tähtsamaks väljundiks,» selgitas Ave Alvre. «Saime oma riiki esindada ja teiste maade kultuuriga tutvuda.»

Lisaks võistluspäevale ja galakontserdile osalesid Viljandi noored meistriklassis, kus nad õppisid Peterburist pärit juhendaja käe all rahvaste tantse.

«Vabal ajal käisime ekskursioonil Krakowis ja Wieliczka soolakaevanduses, aga tutvusime ka peatuspaigaga, Poola talvepealinna Zakopanega,» rääkis ta ja meenutas, et väga vahvad olid eestlastega samas hotellis elanud Moskva ja Peterburi tantsijad, kellega koos nad ööpimeduses lõkkel vorste grillisid ja lumiseid ühistantsimisi korraldasid.

Poola oli sõitnud umbes 800 osalejat kuuest riigist. «Valdavalt endistest idabloki maadest,» lausus Ave Alvre.

Võistlesid ka laulu- ja instrumentaalsolistid, vokaalansamblid ning tantsuteatrid. Esinejaid austati kolme parema diplomiga ning kolme laureaaditiitliga.

Eestlasi kutsuti eraldi veel mitmele sel aastal aset leidvale festivalile, näiteks Minskisse, Moskvasse, Poola ja Hispaaniasse. «Kõige võimalikum siht on 2013. aastal Bulgaaria,» lisas Ave Alvre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles