Kohus ei saatnud kohtuotsust eiravaid mehi vanglasse (4)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Sellest uksest peavad Viljandis regulaarselt sisse ja välja käima kohtus tingimisi vangistuse saanud inimesed. Eeldatavasti peaksid nad olema vastuvõtule saabudes kained, kuid mitte alati pole see nii.
Sellest uksest peavad Viljandis regulaarselt sisse ja välja käima kohtus tingimisi vangistuse saanud inimesed. Eeldatavasti peaksid nad olema vastuvõtule saabudes kained, kuid mitte alati pole see nii. Foto: Marko Suurmägi

Kuidas karistatakse kurjategijat, kes varem tingimisi mõistetud karistust justkui millekski ei pea, ei ilmu kriminaalhooldaja juurde ja kui lõpuks kohale jõuab, on täis nagu tinavile? Kaht sellist meest kohus vangi ei saatnud ning piirdus katseaja pikendamisega.

Septembri algul saatis üks Viljandi kriminaalhooldaja kohtu ette kaks varem kohtus tingimisi karistusega pääsenud meest, kellel mõlemal oli kohustus käia regulaarselt kriminaalhooldaja vastuvõtul ning nad pidid elama korralikku, seaduskuulekat elu. Kohtu seatud kohustusi mehed ei täitnud ning kriminaalhooldaja taotles rikkumiste eest nende vanglasse saatmist. Kohus aga otsustas mõlemal juhul vaid määratud katseaega kahe kuu võrra pikendada ja võttis pideva joomisega silma paistnud meestelt lubaduse minna alkoholismiravile.

Varemgi kelmuste eest süüdi mõistetud 52-aastasele Margole määrati detsembris kohtus ühe aasta pikkune tingimisi vangistus kahe ja poole aasta pikkuse katseajaga selle eest, et ta varastas ühelt tuttavalt pangakaardi, peilis välja selle PIN-koodi ja võttis kontolt välja kokku 820 eurot.

Tänavu jaanuari algul pidi Margo minema kriminaalhooldaja vastuvõtule, aga sinna ta ei jõudnud. Hooldaja saatis välja järgmise ja ülejärgmise kutse, kuid mees ei tulnud ikka kohale. Seejärel sai kriminaalhooldaja temaga ühel hommikul telefonitsi ühendust. Mees püüdis algul väita, et tal on gripp, aga lõpuks tunnistas üles, et on joonud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles