Ilmateenistus hoiatab tormi eest. Viljandimaale peaks see jõudma homme

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Riigi ilmateenistus hoiatab tormi eest. Viljandimaal lubatakse neljapäeval tuule kiiruseks puhanguti kuni 20 meetrit sekundis.
Riigi ilmateenistus hoiatab tormi eest. Viljandimaal lubatakse neljapäeval tuule kiiruseks puhanguti kuni 20 meetrit sekundis. Foto: Elmo Riig

Riiklik ilmateenistus hoiatab saabuva tormi eest, mis öösel avaldab suuremat mõju saartel ning lääne- ja looderannikul, kuid homme jõuab prognoosi kohaselt ka sisemaale.

Riigi ilmateenistuse sünoptiku Taimi Paljaku saadetud teates on kirjas, et 17. septembri öö hakul tugevneb saartel ning mandri lääne- ja looderannikul tuul puhanguti 18 meetrini sekundis. Pärast keskööd kiire tugevnemine jätkub ning hommikuks prognoositakse puhanguti tuule kiiruseks 25, Hiiumaal ja Saaremaal lausa 30 meetrit sekundis. Sisemaal prognoositakse tuule kiiruseks pärast keskööd puhanguti 15 ning hommikul 18 meetrit sekundis.

Neljapäeva päeval prognoositakse sisemaal loodetuult puhanguti 20 ning Eesti lääneosas kuni 23 meetrit sekundis. Õhtul peaks tuul hakkama tasapisi nõrgenema.

Ilmateenistuse pressiteates on hoiatatud, et tugev torm murrab puid ning põhjustab elektri- ja veekatkestusi. Tormituul võib tugevalt häirida laeva- ja praamiliiklust.

Viljandimaal tugevneb ilmateenistuse prognoosi kohaselt neljapäeva hommikul tuul puhanguti kuni 15 meetrini sekundis ning päeval puhanguti kuni 20 meetrini sekundis. Viljandimaale on antud esimese taseme hoiatus, mis tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik. Ilmateenistus palub sellega arvestada ja jälgida edasist ilmaprognoosi.

Päästeameti soovitused

Päästeameti juhtnöörid ja soovitused tormi puhuks.

Enne tormi

Korja õuest kokku tuulega lendu tõusta võivad esemed.

Pargi sõiduk lagedale või garaaži.

Sulge kõik uksed ja aknad.

Arvesta võimalike elektrikatkestustega. Lae mobiiltelefoni aku, otsi taskulamp.

Varu joogivett, toitu, patareisid ja autokütust.

Tormi ajal

Püsi ruumides.

Ära sõida autoga. Kui sõit on vältimatu, tangi auto ning võta kaasa laetud mobiiltelefon.

Sõidukit juhtides vali sobiv kiirus. Arvesta, et teele võib takistusi kukkuda.

Tugeva vihma korral peata sõiduk teeserval ning lülita sisse ohutuled.

Hoia eemale maha langenud elektriliinidest. Teata neist Elektrilevi rikketelefoni numbril 1343 ja eluohtlikest olukordadest häirekeskust numbril 112.

Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral helista hädaabinumbril 112.

Allikas: päästeamet, Silver Kuusik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles