Viljandis aset leidnud Euroopa kultuuripealinna ligipääsetavuse foorumist sai osa 1300 inimest

Üllar Priks
, reporter
Copy
Pärimusmuusika aidas aset leidnud foorumit jälgiti nii kohapeal kui ka interneti vahendusel.
Pärimusmuusika aidas aset leidnud foorumit jälgiti nii kohapeal kui ka interneti vahendusel. Foto: Mana Kaasik

Teisipäeval Viljandis korraldatud Tartu 2024 "Kultuurikompassi" foorumist "Kuidas korraldada ligipääsetavat kultuuri?" sai kohapeal ja otseülekande vahendusel osa 1300 inimest. Pärimusmuusika aidas aset leidnud foorum juhatas sisse 2024. aasta Euroopa kultuuripealinna programmi Viljandi linnas.

Peakorraldaja Annela Laaneotsa sõnul oli foorum ülevaatlik ja kasulik. "Kümme esinejat – festivalide, muuseumite, teatrite ja organisatsioonide eestvedajad ning erialaspetsialistid – tegid sisukad ettekanded ligipääsetavuse eri aspektidest, publikule pakuti nii vajalikku teooriat kui praktilisi näpunäiteid," kirjeldas Laaneots.

Ta tõi esile, et kultuurikorraldajad kogesid kohapeal puuetega inimeste kultuurielust osavõttu toetavaid lahendusi nagu viipe- ja kirjutustõlge, samuti pimedate juhttee.

"Kultuurikompassi" foorumite sari algas juba mullu jaanuaris, kuid seekordne üritus tähistas mitut uut algust. See oli esimene Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 programmi sündmus Viljandis, samuti juhatas see sisse mitmetahulise ligipääsetavuse temaatika kultuuripealinna ettevalmistustes.

"Me peame üheskoos õppima ja tegutsema, et luua ligipääsetavamaid kultuurielamusi. Nagu ütles seekordse foorumi moderaator Jakob Rosin, et ligipääsetavus algab teadlikust korraldusmeeskonnast, kes ootab oma üritusele päriselt ka kõiki. Mitte ainult neid, kes tulevad autoga, saavad kõndida ning kuulevad ja näevad," tõdes Laaneots.

Tartu 2024 "Kultuurikompassi" foorum “Kuidas korraldada ligipääsetavat kultuuri?” on järelvaadatav siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles