Lõikuspidu keskendub kodumaisele

Sakala
Copy
Tintura ja muusik Arno Tamme (fotol) ühise toimetamise tulemusel ilmub 1. oktoobril album "Kaugel üksi võõra rahva hulgas".
Tintura ja muusik Arno Tamme (fotol) ühise toimetamise tulemusel ilmub 1. oktoobril album "Kaugel üksi võõra rahva hulgas". Foto: Elmo Riig / Sakala

2. ja 3. oktoobril peetav pärimusmuusika lõikuspidu keskendub sel aastal kodumaistele artistidele, pakkudes noori ja värskeid kooslusi, hästi sissetöötanud bände aga ka eriprojekte ja plaadiesitlusi. 3. oktoobril antakse üle pärimusmuusika auhinnad Etnokulbid rahvale aasta jooksul kõige rohkem korda läinud muusikutele, -lugudele ja -plaatidele.

Mari Kalkun toob Viljandisse "Õunaaia albumiga" oma värskeimat loomingut, mis on inspireeritud tänavusest ebatavalisest kevadest. Folktroonika, trip-hopi ja maailmamuusikaga mängiv Tintura ning muusik Arno Tamme ühise toimetamise tulemusel ilmub 1. oktoobril album "Kaugel üksi võõra rahva hulgas", mida 2. oktoobril lõikuspeol esimest korda esitletakse. Albumil kõlab üheksa siberi-eestlastelt kogutud rahvalaulu, milles kangastub selle rahvakillu argielu, mõttemaailm ja ajalugu. Tintura liikme Karoliina Kreintaali sõnul pidi plaat ilmuma algselt kevadel ja vaid digitaalselt. 

"Maikuus oli meile endile ekraanidest ja internetist juba üleküllus, nii võtsime asja plaanitust veel põhjalikumalt ette ja otsustasime plaadi üllitada ka füüsilisel kujul. Ka plaadiümbris mängib tänu 1990. aastate siberi eesti külades tehtud fotodele ning kogutud mälestustekatkele olulist rolli," rääkis Kreintaal. 

Tänavuse sügispeo kavasse mahub ka uus eriprojekt "Originaalist parem?!", kus viis pärimusmuusikute kooslust peavad esitama uusversioone üksteise lugudest. Nii on lavalaudadel oodata kirevat, lõbusat ja vaheldusrikast kontserti, kus püütakse leida vastust vaid ühele küsimusele: kas parem on uusversioon või originaal. Eriprojektis osalevad Juhan Uppin, Curly Strings, Kukerpillid, Duo Ruut ja Tintura.

Programmijuhi Tarmo Noormaa sõnul keskendub tänavune lõikuspidu pärimusmuusika ehedale ja intiimsemale küljele. 

"Nagu ikka pakub lõikuspidu üllatavaid kohtumisi, kordumatuid muusikaprojekte ning palju head ja ehedat pillimängu," ütles Noormaa. "Fookusesse tõstame tänavu Eesti ETNO noored, kes juba suvisel "Pärimusal" oma lõppematu energiaga kõiki nakatasid. Nii võib seekord kuulda neid aidas siin ja seal, küll kontserte andmas, mõnes nurgas jämmimas või saalides tantsu keerutamas." 

Traditsiooniline pärimusmuusika lõikuspidu on kesksügisene väikefestival, kus saavad kokku pärimusartistid, hinge läinud lugude ja plaatide autorid ning rõhk on pärimusmuusika ehedal poolel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles