Võlausaldajad peavad suu puhtaks pühkima enam kui 100 000 eurost (4)

Sakala
Copy
Kõpu keskel olev hoone kuulus Tõnu Kiviloole 1998. aastast kuni 2018. aastani.  
Kõpu keskel olev hoone kuulus Tõnu Kiviloole 1998. aastast kuni 2018. aastani.  Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu maakohus otsustas jätta osaühingu Kõpu Kõrtsitalu pankroti välja kuulutamata raugemise tõttu. Et osaühingul on vara kaheksa euro ulatuses, kohustusi aga ligi 110 000 euro eest, jäävad võlausaldajad vastavalt kohtuostusele rahast ilma.

Ettevõte kuulub Kõpu endisele vallavanemale Tõnu Kiviloole. Sakala on varem kirjutanud, et keset Kõput seisev ja Kiviloole kuulunud hoone, milles on aegade jooksul tegutsenud kauplus, kodumajutus ning ajutiselt ka vallamaja, vahetas 2018. aasta mais omanikku ja nii pole ajutisel pankrotihalduril ja võlausaldajatel ettevõttest midagi võtta. Tänavu juunis viis ettevõte ise kohtusse avalduse oma pankroti väljakuulutamiseks.

Kõpu Kõrtsitalul oli oluline roll 2017. aastal süüdimõistva otsusega lõppenud pikas kohtuprotsessis, milles Tõnu Kiviloo mõisteti süüdi mitmes korruptsiooni ja kelmustega seotud kuriteos. Mitu kuritegudega seotud rahasummat liikus just läbi selle ettevõtte.

Kohtule esitatud tõenditest selgus nüüd, et võlgnikul on kohustusi vähemalt 109 000 euro ulatuses, kuid vara kokku kõigest kaheksa eurot. Seega on võlgnik püsivalt maksejõuetu. Kohtu hinnangul ei ole võlgniku pankrotivara arvel võimalik rahuldada võlausaldajate nõudeid ja see suutmatus ei ole võlgniku majanduslikust olukorrast tulenevalt ajutine. Võimalused vara tagasi võita, tagasi nõuda või muul viisil suurendada puuduvad.

Et võlgnikul vara pole ja selle suurendamiseks ei ole võimalusi ette näha, pole kohtu hinnangul ka vahendeid pankrotimenetluse kulude katteks. Et ei võlgnik ise, ükski võlausaldaja ega ka keegi kolmas isik ole tasunud pankrotimenetluse kulude katteks määratud summat kohtu deposiiti, järeldas kohus, et puuduvad isikud, kes oleks valmis pankrotimenetlust rahastama. Eeltoodust tulenevalt ei kuulutanud kohus välja võlgniku pankrotti ja lõpetas menetluse raugemise tõttu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles