Ööpäevaga anti 26 positiivset koroonaviiruse proovi

Alice Lokk
, reporter
Copy
Koroonaviiruse äpp HOIA annab inimestele teada, kui nad on olnud lähikontaktis viirusekandjaga.
Koroonaviiruse äpp HOIA annab inimestele teada, kui nad on olnud lähikontaktis viirusekandjaga. Foto: Konstantin Sednev

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 2276 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast proovi, millest 26 näitasid, et inimene on nakatunud.

Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim positiivseid proovitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 18 inimesel. Ida-Virumaale lisandus kaks nakatunut ning Lääne-Virumaale, Tartumaale ja Võrumaale üks nakatunu. Kolmel juhul polnud positiivse proovi andnul elukoht rahvastikuregistris registreeritud.

Möödunud nädalavahetusel peetud "Huvimässul" nakatunud inimene ei kajastu Viljandimaa nakatunute statistikas.

Terviseameti kahe regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviiruse levikuga seonduvalt ligi 1300 inimest.

Harjumaale ööpäevaga lisandunud 18 haigusjuhust kuuel juhul oli tegemist juba teadaoleva lähikontaktsega, ülejäänud juhtumite asjaolud on selgitamisel. Et rahvastikuregistris Lääne-Virumaa aadressiga märgitud inimene elab tegelikult Harjumaal, andis terviseameti ida regionaalosakond juhtumi üle põhja regionaalosakonnale, mistõttu lisandus põhja regionaalosakonna jälgimisele 19 uut haigusjuhtu.

Terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel on kolm aktiivset kollet, millest Ülemiste City ja Nõmme Kalju koldega on mõlemaga seotud kaheksa haigusjuhtu, ning saunapeo kolle, milles on kuus haigestunut.

Kokku on koroonaviiruse levikuga terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel üle 500 inimese, kellest 102 on haigestunud. Mõlemad Ida-Virumaa uued nakatunud said viiruse haigestunud pereliikmelt.

Terviseameti ida regionaalosakonna jälgimisel on 770 inimest, kellest 105 on haigestunud. Regionaalosakonna tegevuspiirkonnas on kokku viis aktiivset kollet, millest suurim on 56 haigestunuga nii-öelda Estonia kaevanduse kolle. Haigestunutest 31 on töötajad ja 25 töötajate lähikontaktsed. Jõhvi Keldri koldega on seotud 15, Ühendkuningriigist sissetoodud koroonaviiruse koldega 13, Ojamaa kaevanduse koldega kaheksa ning Viru vangla koldega viis haigusjuhtu – kolm töötajat ja kaks töötaja pereliiget.

 3. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 10 inimest, juhitaval hingamisel ei ole ühtegi patsienti. Möödunud ööpäeva saadeti haiglast koju üks inimene ning hospitaliseeriti kolm nakatunut.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

  • Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.
  • Rahvarohketes kohtades ja eriti ruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda maski.
  • Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks vältida.
  • Järgida tuleb käte hügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.
  • Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.
  • Aevastades või köhides tuleb suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb kohe visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumise korral kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.
  • Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.
  • Mis tahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.
  • Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me.

 Allikas: terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles