Kultuuripealinna avafoorumit antakse edasi kirjutus- ja viipekeele tõlkes

Üllar Priks
, reporter
Copy
Tartu 2024 sündmused saavad alguse Viljandist.
Tartu 2024 sündmused saavad alguse Viljandist. Foto: Kiur Kaasik

Teisipäeval, 8. septembril on Viljandis pärimusmuusika aidas kultuuripealinna Tartu 2024 foorum "Kuidas korraldada ligipääsetavat kultuuri?". Osalejatel on võimalik kuulata kogemuslugusid ja õppida tundma lahendusi, kuidas ületada kultuurielust osavõtmise füüsilisi, vaimseid või geograafilisi takistusi. Kultuurikompassi foorum on ligipääsetav liikumispuudega inimestele ning ettekandeid antakse edasi ka kirjutus- ja eesti viipekeele tõlkes.

Foorumil esineva kultuurikorraldaja, rahvamuusiku ja õppejõu Piret Ausi sõnul saab kultuurisündmuste ligipääsetavust suurendada, mõeldes põhjalikumalt, kes on sellel osalevad inimesed. "Ürituste korraldajad teatavad enamasti, et oodatud on kõik, kuid kes need kõik on? Mõeldes end mis tahes külastajate rühma, näiteks lapsed või vanainimesed, näeme, et igal rühmal on oma erilised ootused või vajadused," rääkis Aus.

Oma ettekandes räägib ta lahendustest, mis tagasid puuetega inimestele ligipääsetavuse Eesti eelmise aasta olulisimale kultuurisündmusele, laulu- ja tantsupeole "Minu arm".

"Kaldtee on kõige nähtavam kultuuriasutuse ligipääsetavuse maamärk, aga kui kurt või nägemispuudega inimene tuleb peole, siis teda kaldtee ei aita ning ta vajab teistmoodi lahendusi," selgitas Aus. Laiemalt ei tähenda ürituste ja toimumispaikade ligipääsetavuse suurendamine tema sõnul aga ainult erivajaduste või puuetega arvestamist, vaid universaalse disaini põhimõtetel rajanevate lahenduste loomist.

Foorumil "Kuidas korraldada ligipääsetavat kultuuri?" tutvustavad näiteid kultuuriosaluse suurendamisest veel Hene-Riin Männik Eesti meremuuseumist, Astrid Hurt Võru pensionäride päevakeskusest, Leino Rei Eesti noorsooteatrist, Nastja Pertsjonok mittetulundusühingust Tartu Rahvusvaheline Maja, Ingrid Ulst Alle-Saija teatritalust, Leigo Järvemuusika korraldaja Tiiu Tamm ja Seto folgiga seotud Jane Vabarna. Arutelu juhib Jakob Rosin.

Kultuuri ligipääsetavuse suurendamine on üks Tartus ja Lõuna-Eestis 2024. aastal teoks saavate Euroopa kultuuripealinna ürituste eesmärke. "Tartu 2024 valmivat ametlikku programmi hakkavad läbi viima paljud Lõuna-Eesti inimesed ja asutused, keda julgustame järgmistel aastatel mõtlema põhjalikult läbi ligipääsetavuse võimalused ja sihtrühmade vajadused," kinnitas sihtasutuse Tartu 2024 elu ja keskkonna programmiliini juht Triin Pikk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles