Juhan-Mart Salumäe: parim lahendus sünnib vaid kõige parema töö viljana

, VIljandi linnavolinik SDE
Copy
Juhan-Mart Salumäe
Juhan-Mart Salumäe Foto: Andres Keil

KÕIK VILJANDI linnavolikogu saadikurühmad on seisukohal, et Eesti vabadussõjas langenute mälestus väärib Viljandi keskväljaku ääres jäädvustamist. Punkt. Selles ei ole küsimust, siin valitseb konsensus. Kui vaatame Vabaduse platsi ehitusprojekti, mis on linnavalitsuselt heakskiidu saanud, siis sealgi seisab üheselt, et keskväljaku äärde tuleb mälestusmärk. Linna arengukavas leheküljel 27 meetmes 11.2 on sedastatud, et Vabaduse platsile rajatakse vabadussõjas langenute mälestusmärk. Küsimusi tekitab vaid, milline see peaks olema.

Viimaste nädalate jooksul on ajalehe Sakala tellijad saanud korduvalt lugeda, et vabadussõja mälestusmärgi teema on Viljandis arutusel olnud juba veerandsada aastat. Kord põletavamalt, kord jahedamalt. Uuesti kerkis see teravamalt päevakorrale siis, kui tekkis reaalne võimalus saada välisrahastus Vabaduse platsi ja seda ümbritseva kesklinna ala uuendamiseks. Viimasest viiest aastast pärinevad mitu dokumenti, mis juhivad meid mõneti eri suunda.

LINNAVOLIKOGU 2015. aastal moodustatud töörühm langetas otsuse, et kui nõndanimetatud parteimaja lammutatakse, tuleks selle asemele taastada Amandus Adamsoni kavandi alusel 1926. aastal valminud ja 1941. aastal punavägede õhitud mälestussammas. Otsus oli mustvalge ning pidurdavaks elemendiks jäi ametite maja, millest on nüüdseks keskväljaku äärde jäänud vaid kübemed. Valimisprogrammides lubasid Isamaa, Keskerakond ja EKRE tolle töörühma otsusest lähtudes taastada vana samba esialgses kohas. Reformierakond lubas üldsõnalisemalt jäädvustada vabadussõja mälestuse. Sotsiaaldemokraadid lubasid taastada samba kõrgtehnoloogiliste vahendite abil.

2016. aasta maikuus kuulutati välja Viljandi kesklinna peaväljaku ja seda ümbritseva kontaktvööndi arhitektuurivõistluse võitjad. Välja valiti ideekavand, mille põhjal oli plaanis kujundada keskväljakust ja seda ümbritsevast alast atraktiivne ja väärtuslik keskkond linna ja maakonna elanikele, ettevõtjatele ja külalistele. Võidutööks kuulutati «Tasa sõuab». 2017. aasta septembris sai see allkirjastatult aluseks ehitusprojektidele, mille põhjal tänavu aprillist alates kesklinna juba ehitatakse. Linnavalitsus on ehitusprojekte ja ideekavandit jaganud ka oma kodulehel vastava lingi all.

VÕIDUTÖÖS, MILLE linnavalitsus heaks kiitis, ei olnud sõnastatud, et keskväljaku äärde tuleks taastada Adamsoni kavandi järgi vana monument. Kui lugeda töö seletuskirja, siis selles seisab: «Monument on taastatud moodsamas võtmes, see võimaldab traditsiooniliste rituaalide läbiviimist, samas on osa moodsast linnaruumist – atraktiivne selfitaust, millest on võimalik läbi minna. /…/ Võistlustöö ei pidanud õigeks Vabadussõja monumendi originaalkujul taastamist. Uus sammas on planeeritud kaasaegsemas vormis ja sobivaima lahenduse leidmiseks võiks ka korraldada konkursi.»

Kui vaadata praegust ehitusprojekti, siis selles on mälestusmärk planeeritud keskväljakule lähemale kui vana monument ning puudub selge viide, et taastatakse vana vabadussammas.

Lühidalt: paralleelselt eksisteerivad otsused, mis lubavad väita nii seda, et tuleks taastada vabadussõja mälestussammas vana kavandi järgi, kui ka seda, et korraldada tuleks ideekonkurss uue kavandi leidmiseks. Sealjuures ei tohi unustada, et linn on ideekavandi autoritele selle kavandi sobivust ja rakendamist oma allkirjaga kinnitanud.

Nii jõuamegi praegusesse aega. 27. juulil esitas linnavolikogu Reformierakonna saadikurühm eelnõu, mille vastuvõtmise korral otsustaks volikogu taastada Viljandis Eesti vabadussõjas langenute mälestusmärgi ajaloolises asukohas esialgsel kujul. Peale selle, et see eelnõu oli asukoha küsimuses vastuolus kehtiva ehitusprojektiga (vana asukohta järgides muutuks plaanitava pargi­ala ilme), oli selle esitamine valdavale osale volikogust üllatuseks. Alles 3. juuli Sakalas oli Reformierakonda esindav linnapea Madis Timpson väljendanud arvamust, et linnavalitsusel puudub selge plaan mälestusmärgi taastamiseks. Veelgi enam: linnapea väljendas arvamust, et tuleks korraldada ideekonkurss tänapäevase lahenduse leidmiseks ning lasta seejärel linnakodanikel otsustada, kas taastada vana või luua uus.

REFORMIERAKONNA eelnõu tulekust keset sügavat suve polnud opositsiooni saadikurühmad teadlikud ning koalitsioonipartnerid olevat arvestanud sellega, et küsimus tõstatub septembrikuu volikogus. Niisugune eelnõu oli ebameeldiv üllatus ka keskväljaku ideekavandi autoritele.

Motiivid, miks kogu Viljandi avalikku ruumi puudutav eelnõu sedasi välja käidi, on küsitavad. Seda enam, et see ei tohiks olla teema, mille puhul keegi peaks taotlema idee väljakäija positsiooni. Arutelud vabadussõjas langenute mälestuse jäädvustamise üle peaksid käima poliitilise võidu motiivideta ja põhjaliku ettevalmistuse vaimus. Igatahes tõi see eelnõu kaasa selle, et koalitsiooni kuuluvad erakonnad avaldasid samuti soovi olla eelnõu algatajad ning nüüdseks on nad esitanud uue eelnõu, milles on sõnastatud otsus taastada vabadussõja mälestussammas vana kavandi järgi ja selle teostuse detaile arutava ajutise komisjoni loomine.

Kahest sõnastatud otsusest viimati mainituga on sotsiaaldemokraadid päri ning augustikuu volikogus ongi paslik see komisjon luua. See saaks ühendada kõiki poliitilisi asjaosalisi ning selgitada välja, kuidas peaks jäädvustama Viljandis vabadussõjas langenute mälestuse. Praegu on allkirjastatud mitu dokumenti, mis annavad eri lahenduste pooldajatele õiguse viidata, et otsus on olemas. Enne, kui saab öelda, millise lahenduse kasuks liisk langetada, võiks sellise ebakõla kõrvaldada, sealjuures keskväljaku ideekavandi autoreid kaasates. Viljandi ei tohiks oma allkirja väärtust vähendada ning seetõttu peakski komisjon saama oma tööd teha enne lõplikke otsuseid.

OLEME SEISUKOHAL, et selles komisjonis tuleks veel läbi arutada, kuidas kaasata linnarahvast otsustusprotsessi, mille tulemus kujundab meie linna ilmet kümneteks aastateks. Vabadussõjas langenute mälestamise küsimus on piisavalt oluline, et võtta arvesse ka linnarahva arvamust. Kas selle küsimine ka komisjonis peale jääks, on praegu võimatu öelda, aga leiame saadikurühmaga, et see teema tuleks selgeks rääkida.

Sotsiaaldemokraadid toetavad vabadussõja mälestuse jäädvustamist keskväljaku ­ääres. Diskussioon ei peakski olema poolt-ja-vastu-vormis, vaid viima parima lahenduseni, mis sobiks kõige paremini uue keskväljaku äärde ning vastaks linnarahva soovidele ja ootustele. Parima lahenduse leidmine eeldab aga seda, et ebakõlad saaksid kõrvaldatud kellestki üle sõitmata ja linna usaldusväärsust löögi alla panemata.

Toetame ajutise komisjoni loomist. Laseme sellel tegutseda. Nagu on viidatud ka praegu kehtivas ideekavandis: tasa sõuab ...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles