Vahakuju hakkab mõisat esitlema

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahast Sivers on tõenäoliselt ainus vahakuju Viljandimaal.
Vahast Sivers on tõenäoliselt ainus vahakuju Viljandimaal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vahakujuna Õisu mõisa jõudnud admiral Peter Sivers oli tsaar Peeter I laevastiku juhataja, kelle lesele kinkis keisrinna Jelizaveta Petrovna 1744. aastal Õisu ühes Heimtali ja Mornaga.

Järgnevail aastail pidas mõisat admirali poeg Friedrich Wilhelm von Sivers. Ta läks 1759. aastal majorina erru ning võttis käsile mõisa korrastamise: ehitas hooneid, rajas teid, raius võsa ja kaevas kraave. Uued hooned rajati vanadest kilomeeter loode poole praegusesse asukohta, ajaloolise Viljandi—Halliste maantee äärde Õisu järvest idas.

Peter von Siversist on säilinud ainult üks maal, mille foto on praegu ka mõisa saalis eksponeeritud.

«Kui võrrelda pilti ja kuju, võib märgata, et kuju on märksa elatanumast mehest,» selgitas üks mõisa arendajaid Urmas Tuuleveski. «See lähenemine on taotluslik, sest pildilt kõiki näojooni ei erista. Riietuse asjus on konsulteeritud kunstiloolastega.»

Admirali vahakuju on üks osa mõisa esitluskontseptsioonist, millesse kuuluvad ka suurendatud ajaloolised fotod. Kui Viljandimaa ettevõtjate ringile kuuluv mõis valmis saab, on vahamehel seal kindel koht oma toas.

Kas härra aga tunneks oma vahakuju ära?

«Ma usun küll,» ütles Tuuleveski.

Kuju valmis teinud Wax Stuudio on meisterdanud juba ligi paarsada vahakuju, millest poolsada on Eestis ning ülejäänud Soomes, Itaalias ja Taanis.

Tartus laulupeomuuseumis võib näha Wax Stuudio meisterdatud Jannsenite pere ning Oskar Lutsu muuseumis kirjanikuhärra Lutsu kuju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles