Ööpäevaga lisandus Eestis 17 nakatunut. Viljandimaal on seis endine

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Terviseamet
Terviseamet Foto: Sander Ilvest

Terviseameti pressiteate järgi lisandus Eestis viimase ööpäeva jooksul statistikasse 17 positiivset koroonaviiruse proovi. Viljandimaale nakatunuid juurde ei tulnud.

Terviseameti meedianõuniku Eike Kingisepa saadetud pressiteates on kirjas, et viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 896 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast proovi, millest 17 tulemus osutus positiivseks. Rahvastikuregistri andmete järgi laekus üheksa positiivset proovi Ida-Virumaale, kolm Harjumaale, neist kaks Tallinna, üks Tartusse, Võrumaale ja Pärnumaale ning kahe puhul polnud rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Harjumaa juhtumite puhul oli ühel juhul tegemist perekondliku nakkusega ning ülejäänud kahe juhtumi nakatumise asjaolud on veel täpsustamisel. Kokku jälgis terviseameti põhja regionaalosakond reede hommikul 217 inimest.

Tartu- ja Võrumaal nakatunud on varasemate nakatunute lähikontaktsed. Tartumaal oli hommikul neli aktiivset kollet: perekondlikult on nakatunud viis haiget, Vabanki puhangus 37, Naiivi puhangus 21 ja Shootersi puhangus 20. Lõuna regionaalosakond jälgib aktiivselt 222 inimest.

Ida-Virumaal on üks inimene haiguse sisse toonud Itaaliast, viiel juhul toimus nakatumine töökohas, Estonia kaevanduses, ühel juhul Jõhvi Keldris ja ühel juhul pereringis. Ühe juhtumi puhul on asjaolud veel täpsustamisel. Jõhvi Keldri puhangus on nakkuse saanud 20 inimest. Ida regionaalosakond jälgib 175 inimest. Pärnumaa juhtum oli sisse toodud Prantsusmaalt. Lõuna regionaalosakond jälgib 13 inimest.

Reede hommikul vajas Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 10 inimest, juhitaval hingamisel ei ole ühtegi patsienti. Koju ei saadetud ühtegi inimest. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid ei avatud. Uusi surmajuhtumeid ööpäeva jooksul ei lisandunud, kokku on Eestis koroonaviirus nõudnud 63 inimese elu. Tänaseks on haiglates lõpetatud 400 COVID-19 haigusjuhtumit 387 inimesega.

Viljandimaal on tuvastatud 20 koroonaviiruse positiivse diagnoosi saanud inimest.

Tervenenud on 2011 inimest. Neist 1531 inimese (76,1 protsenti) haigusjuhtum on lõpetatud, 480 inimesel on positiivsest proovist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist. Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 8,4. Eestis on kokku tehtud enam kui 139 000 esmast proovi, nendest 2244 ehk 1,6 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonaproovide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Lisaks soovitab terviseamet laadida endale alla eile tööd alustanud mobiilirakendus HOIA, mis annab teada, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saab läbi rakenduse teistele kasutajatele teada anda oma haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Lisainfot saab lugeda rakenduse kodulehelt.

Koroonaviirus

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

• Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.

• Rahvarohketes kohtades ja eriti ruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda maski.

• Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks vältida.

• Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.

• Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimise vahendit.

• Aevastades või köhides tuleb oma suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb kohe visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.

• Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.

• Mis tahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Allikas: terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles