Täna algas veelinnujahi hooaeg

Alice Lokk
, reporter
Copy
Täna algas veelinnujahi hooaeg. Pildil on haned.
Täna algas veelinnujahi hooaeg. Pildil on haned. Foto: Mihkel Maripuu

Tänasest on lubatud küttida veelinde. Keskkonnaamet tuletab meelde, et sealjuures tuleb järgida jahipidamise nõudeid ning kinni pidada heast tavast.

Jahieeskirja järgi võib partlastele, laugule, kajakalistele ja tikutajale jahti pidada 20. augustist 31. oktoobrini. Hanesid ja laglesid võib küttida alates 20. septembrist kuni 30. novembrini. Jahihooaeg kormoranile algas 1. augustil ning kestab 30. novembrini. Narva veehoidlal, Võrtsjärvel, Peipsi ja Pihkva järvel kestab pardijaht 30. novembrini.

Keskkonnainspektsiooni kodulehel on kirjas, et veelindude küttimisel on keelatud elektrooniliste peibutusvahendite kasutamine, küll aga tohib kasutada mehaanilisi peibutusvahendeid nagu peibutusviled ja lindude peibutuskujud. Samuti on veelindude küttimisel keelatud kasutada pliihaavleid, mis võivad sattuda veekogu põhja ja põhjustada sealt toitu otsivatel lindudel mürgistust.

Jahiseaduse järgi võib oma maal korraldada linnujahti ka maaomanik, kellel on soovitatav jälgida, kas jahipidamisel tema maaüksusel peetakse kinni ettenähtud korrast.

Eelmisel aastal karistas keskkonnainspektsioon linnujahi reeglite rikkumise eest kuut isikut, kes kõik olid Eestisse saabunud jahituristid. Ühel juhul küttis välismaalase jahitunnistust omav isik ebaseaduslikult kaks lindu, sealhulgas jahiulukite hulka mittekuuluva jääkoskla ja keelatud kohas ühe valgepõsk-lagle. Rikkumise eest määrati jahimehele karistuseks rahatrahv ning lisaks tuli tal hüvitada nende lindude küttimise tõttu keskkonnale tekitatud kahju.

Ülejäänud viiel juhul tuvastas keskkonnainspektsioon, et jahipidamisel kasutati lindude ligimeelitamiseks keelatud elektroonilisi peibutusvahendeid.

Veelinnujaht on populaarne eelkõige merega piirnevates maakondades ja saartel, kuhu jõudmine võtab aega. Kui keegi märkab või kahtlustab õigusrikkumist, on soovitatav nähtu jäädvustada. Rikkumisteated tuleks võimalikult kiiresti edastada keskkonnainspektsioonile valvetelefonil 1313 või e-posti aadressil 1313@112.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles