Laevakohvikud kutsuvad

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Osa kohvikuid on veel, osa kuival maal. Pilt on tehtud juuli alguses Võrtsjärvel peetud regatil. Laevakohvikute päeval peab jahtklubi Meltemi järve põhjaosas meelelahutuslikku orienteerumisregatti.
Osa kohvikuid on veel, osa kuival maal. Pilt on tehtud juuli alguses Võrtsjärvel peetud regatil. Laevakohvikute päeval peab jahtklubi Meltemi järve põhjaosas meelelahutuslikku orienteerumisregatti. Foto: Silver Gutmann

Laupäeval on Võrtsjärve ääres laevakohvikute päev, mille järel eestvedajad otsustavad, kas muuta see iga-aastaseks tavaks.

Ürituse korraldaja ja jahtklubi Meltemi juhatuse liige Maria Laanelepp ütles, et laevakohvikute mõttele olid tulnud jahtklubi liikmed, kellele on Võrtsjärv justkui teine kodu.

«Mõni suvi tagasi pani sama seltskond järvel asuval Tondisaarel üheks hooajaks püsti reggae-baari,» lausus ta. «Laevakohvikute idee oli meil juba siis olemas, aga ilmselt ootas see oma õiget aega.»

Nagu Laanelepp rääkis, võttis jahtklubi kevadel ühendust Võrtsjärvel toimetavate aluste omanikega ning käis neile välja suvise kohvikupäeva mõtte.

«Jäime ootama vastukaja ja see oli meie suureks rõõmuks positiivne. Kokku saime 12 tegusat seltskonda, kelle eestvedamisel võõrustatakse kohvikulisi muu hulgas parvsaunas, peolaeval, jahil, aga ka sadamates, tuulikus ja järvemuuseumis,» kõneles ta.

Laanelepa andmeil on Võrtsjärve kaldal viis kohvikut ja vee peal seitse, kuhu pääseb kas spetsiaalselt selleks päevaks käima pandud veetaksoga, isikliku paadi või rendialusega. Üks laevakohvik sõidab järve peal ringi, teised püsivad ankrus.

Suislepa elanik Rauno Soo ise kohvikut ei ava, küll aga viib huvilised Suislepa paadisadamast mööda Õhne jõge Võrtsjärve-äärsesse laevakohvikusse.

«Teekonna pikkus on umbes kaheksa kilomeetrit. Paati mahub kümme inimest, rahulik teekond võtab tunni jagu ja nii on inimestel aega ümbrust vaadelda,» lausus Soo. «Võrtsjärve ääres jätan inimesed kohvikusse ja sõidan Suisleppa uute järele.»

Küsimusele, kuidas laevakohvikud Võrtsjärvel jaotuvad, vastas Maria Laanelepp, et valdav osa neist on järve põhja- ja lõunapiirkonnas, aga neid leiab ka mujalt. Sotsiaalmeedia kasutajad saavad lisainfot Facebooki vahendusel, aga korraldajate kinnitusel on Võrtsjärve äärde mitmesse kohta juba nädal tagasi viidud infolehed kohvikute info, kontaktide ja kaardiga.

Korraldaja on arvestanud, et laevakohvikute päev algab kell 11 ja kestab kella 19. Ühtlasi on Võrtsjärve põhjaosas Meltemi jahtklubi regatt, mille osalised sõidavad läbi nii palju kohvikuid, kui ilmaolud lubavad.

«Loomulikult võib seikluse ette võtta ka omal käel. Elementaarsete veeohutusreeglitega tuleb muidugi kõigil arvestada ning enne kaldalt väljumist veenduda, et päästevest oleks seljas ja nõuetekohaselt kinnitatud. Halva ilmaga jäävad Võrtsjärvel toimetavad kohvikud sadamasse,» kõneles Laanelepp.

Arvestades sotsiaalmeedias oma huvi üles näidanud inimeste arvu, prognoosib korraldaja, et laevakohvikute päevast võtab osa ehk pool tuhat inimest.

«Vaatame, kuidas päev korda läheb, ja siis mõtleme, kas jätkame selle korraldamist ka järgmistel aastatel,» lisas Laanelepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles