Suure-Jaani paisjärve suplusvesi ei ole puhas

Alice Lokk
, reporter
Copy
Terviseameti võetud proovid näitavad, et Suure-Jaani paisjärves pole vesi suplemiseks puhas.
Terviseameti võetud proovid näitavad, et Suure-Jaani paisjärves pole vesi suplemiseks puhas. Foto: Elmo Riig

Teisipäeval Suure-Jaani paisjärve suplusveest võetud proovid näitasid, et vees on soole enterokokke lubatud piirnormist rohkem. Seetõttu on targem sinna mitte suplema minna, enne kui kordusproov on võetud ja vee puhtuses kindlus olemas. Teiste Viljandimaa supluskohtade vesi on proovide järgi puhas ja ujumiseks sobiv.

Terviseameti andmetel oli Suure-Jaani paisjärve supluskohast võetud proovis ületatud soole enterokokkide lubatud piirnorm, kolibakterite hulk jäi piirmäära sisse.

Põhja-Sakala valla Facebooki lehel on kirjas, et praegu tasuks Suure-Jaani paisjärves ujumist vältida. Suplemise kasuks otsustajatel tuleks vältida vee allaneelamist, sest bakterid võivad põhjustada seedetrakti haigusi. Eelkõige peaksid ettevaatlikud olema lapsed, eakad inimesed ning tundlikud ja nõrga immuunsüsteemiga inimesed. Kindlasti peaks vältima suplemist, kui esineb lahtisi haavu.

Terviseameti andmetel on Holstre järve, Paala järve, Pärsti järve ja Viljandi järve vesi puhas.

Võetud proovides jälgitakse kahe indikaatorbakteri Escherichia coli (kolibakteri) ja soole enterokokkide hulka. Need on tavalised ja levinud bakterid, kes elavad inimeste ja teiste soojavereliste loomade soolestikus. Et nad võivad elada lühikest aega ka väliskeskkonnas, on nad head indikaatororganismid võimaliku fekaalse reostatuse määratlemisel.

Ametlik suplushooaeg kestab 1. juunist 31. augustini.

Vee kvaliteedi seiret tehakse sel hooajal Eestis 85 supluskohas, millest 37 on mererannal ja 48 siseveekogudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles