Folkloorinõukogu koolitab mardisante

, Suvereporter
Copy
Pillimäng pererahvale on osa mardikombestikust.
Pillimäng pererahvale on osa mardikombestikust. Foto: Andres Treial

Augustist oktoobrini korraldab Eesti folkloorinõukogu igas maakonnas mardikombestiku koolitusi "Hakkame santima!", et elavdada sanditamistavasid ning teadvustada nende kommete mitmekülgsust.

Esimene koolituspäev on 19. augusti pärastlõunal Puiatu külamajas. Kuuetunnise õppeprogrammiga antakse osalejatele põhjalik ülevaade mardipäeva kombestiku ajaloolisest kujunemisest ning sellega seotud traditsioonidest, lisaks on praktiline martijooksmise õpituba ning antakse nippe kohaliku kogukonna kaasamiseks. Tarkusi jagavad pärimuskultuuri edendajad ja rahvaluuleteadlased, teiste hulgas Reet Hiiemäe, Meelika Hainsoo, Terje Puistaja ja Margus Timmo.

Koolitused on üks osa 2018. aastal alguse saanud aktsioonist "Hakkame santima!", mis kulmineerub 9. novembril martijooksmise ning üle-eestilise mardisantide rahvaloendusega. Tegemistesse kaasatakse ka väliskülalistest mardisante Kreekast, Lätist ja Leedust, keda võõrustatakse Rapla-, Viljandi- ja Lääne-Virumaal. Eesti folkloorinõukogu loodab, et sanditamistraditsioon saab Eestis üha enam hoogu juurde ning tava muutub  üha enam perekondi ja kogukondi kaasavaks.

Ühtekokku on kõikides Eesti maakondades 48 koolitust, mille sihtrühm on õpetajad ning kogukonnad. 

Et koolitusel osalemiseks on vaja varem registreeruda, tuleks huvilistel endale sobiv aegsasti välja valida kodulehelt hakkamesantima.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles