Kaks aasta metsamajandaja tiitli kandidaati on Viljandimaalt

Copy
Aasta metsamajandaja tiitli kandidaatide seas on sel aastal kaks viljandimaalast.
Aasta metsamajandaja tiitli kandidaatide seas on sel aastal kaks viljandimaalast. Foto: Elmo Riig

27. korda teoks saavast metsamajandajate konkursist osavõtt on rekordiline: parima metsamajandaja tiitlit soovib 15 metsaomanikku üle Eesti. Viljandimaalt kandideerib kaks metsamajandajat.

Need on Koit Paasma ja Ülo Tuvi. Paasma majandab metsa Mustlas ning ühtekokku on tal 64,4 hektarit maad. Ülo Tuvil on Holstre kandis metsa 100 hektarit, selles 8,1 hektarit on Natura ala. 

Hindamiskomisjoni liige Aira Toss Hiiumaa metsaseltsist iseloomustas kõiki tänavusi kandidaate sõnaga "töökus".

"Seekord oli osalejate seas palju metsaomanikke, kes alustasid üsna taasiseseisvumise alguses, ja nende metsades nägime juba aastakümnetepikkuse töö tulemust. Nägime ka põlvkondade vahetumist, seda, kuidas noored võtavad metsad vanematelt üle ja hakkavad ise tegutsema, ja nägime ka alles mõne aasta eest metsaomaniku tee valinuid," kirjeldas ta.

Komisjoni liige, mullune parim metsamajandaja Ardi Allikmets leidis pärast kõigi kandidaatidega tutvumist, et Eesti eramets on heades kätes. "Metsaomanikud on üheaegselt väga eriilmelised ja samas väga sarnased. Sarnased selle poolest, et kõik istutavad ja hooldavad uut metsapõlve, hoolitsevad metsa eest. Erinevad inimestena – koolipoistest ärksate pensionärideni, metsandusharidusega ja ilma. Ning erinevad ka metsa kasutajatena, näiteks võib see olla pensionisammas, kasemahla kogumiseks, perega koos tegutsemiseks või hoopis puisniitude taastamiseks," rääkis Allikmets. Ta nimetas võimalust konkursil osalevaid metsaomanikke külastada parimaks auhinnaks, mis metsamajandajate konkursi esikohaga kaasas käib.

Veljo Kütt erametsakeskusest tõdes konkursil nähtut kokku võttes, et erametsaomanikud tunnevad ja teavad oma metsa. "Et järeltulijatele jääks kasvama korralik mets, tegelevad nad pühendunult metsa kuivendamise, uuendamise ja hooldamisega," rääkis Kütt.

Eesti erametsaliidu ja erametsakeskuse korraldataval metsamajandajate konkursil soovitakse tunnustada erametsaomanikke, kes oma metsast hoolivad ja seda jätkusuutlikult majandavad. Hindamiskomisjon on tänaseks tutvunud kõigi kandidaatide metsade, metsanduslike vaadete ja põhimõtetega ning näinud palju tehtud tööd ja tulevikku vaatamist.  

Tänavuse metsamajandajate konkursi tulemused kuulutatakse välja 15. augustil Tallinnas Männi pargis kogu pere metsapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles