Üks lugu suure helilooja tähtpäevaks

Sakala
Copy
Veljo Tormis
Veljo Tormis Foto: Elmo Riig

Täna on Eesti ühe tuntuma ja väljapaistvama helilooja Veljo Tormise 90. sünniaastapäev.

Sel puhul vahendame Sakala meeskoori topeltkvarteti lustlikku videot aastast 2013. Esitatav "Türgi sõja laul" kuulub Veljo Tomise "Meestelaulude" tsüklisse, mis jõudis esimest korda kuulajateni 1966. aastal Vanemuises.

Veljo Tormis lõi palju koorimuusikat, aga ka instrumentaalteoseid, ooperi "Luigelend" (1964), kantaat-balleti "Eesti ballaadid" (1980), näidendi- ja filmimuusikat ning muud, seisab Vikipeedias. Suur osa 2017. aastal manala teele läinud looja loomingust tugineb eesti ja teiste läänemeresoome keeli kõnelevate rahvaste folkloorile, aga ta kirjutas palju koorimuusikat ka folkloorse aluseta.

Eesti muusika infokeskuse kodulehel on kirjas, et Veljo Tormis suhtus algusest peale ülima tähelepanuga muusika aluseks olevasse luulesõnasse ja sõnumisse. "Tema tekstikäsitlus on sageli lavastuslik või rituaalne – eredaid karaktereid ja otsekõnet pakkuv ning dramaatilist atmosfääri loov. Tormise populaarseimas kooriteoses, soome rahvuseepose "Kalevala" ainetel loodud kooristseenis "Raua needmine" (1972, Jaan Kaplinski, Hando Runnel) solistidele, segakoorile ja nõiatrummile kasvab rahvaviisist välja neoprimitivistlik loits."

"Raua needmine" kantakse ette homme kell 18 Viljandis pärimusmuusika aidas algaval Veljo Tormisele pühendatud muusikaõhtul, millel esinevad rahvusmeeskoor Mikk Üleoja juhatusel, solist Pirjo Jonas ning ansamblid Metsatöll ja Tormis Quartet ning kaastegevad on Liisi Koikson, Timo Kalmu, Lauri Õunapuu, Ando Kiviberg, Celia Roose ja Meelika Hainsoo. Kontserdist teeb otseülekande Klassikaraadio.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles