Tarvastu ordulinnuses jätkub varemete konserveerimine (1)

Eget Velleste
, reporter
Copy
Tarvastu ordulinnuses käivad tööd juba mitu aastat. Pildil on osaühingu Maakivi ekskavaatoor Tarvastu ordulinnuses.
Tarvastu ordulinnuses käivad tööd juba mitu aastat. Pildil on osaühingu Maakivi ekskavaatoor Tarvastu ordulinnuses. Foto: Erakogu

Sel nädalal alustati Tarvastu ordulinnuse varemete neljanda etapi konserveerimistöid.

Viljandi vallavanem Alar Karu ütles, et konserveerimistööd on järjekordne samm ordulinnuse muutmisel tänapäevaseks turismiobjektiks. "Samas aitavad need tööd ajaloolist pärandit oluliselt paremini säilitada tulevaste põlvede tarvis," nentis vallavanem.

Tema sõnul on palju veel teha. "Väga oluline on taastada linnuse veskipais, kahjuks pole me koostöös keskkonnainvesteeringute keskusega selleks veel raha leidnud."

Hanke võitnud osaühing Maakivist puhastab müüri ja eemaldab varisemisohtlikud kivid 90 ruutmeetrilt. Korrastatakse müüripealne: eemaldatakse lahtised kivid ning laotakse tagasi, tehakse vuukimistööd. Samuti eemaldatakse taimestik kaitsetornitaguselt ringmüüri lõigult. Raiutakse puud ning juuritakse kännud.

Töödega peaks firma valmis saama septembri lõpuks. Tööd lähevad kokku maksma ligi 30 000 eurot.

Tarvastu ordulinnus rajati tõenäoliselt XIV sajandil kõrgele künkale, eestlaste muinaslinnusele, mis oli üleni veega ümbritsetud. 1410. aastast viibis seal sageli ordumeister, mistõttu ruume täiendati võlvlagedega ja kõrgendati müüre. Rajati tugev kaitsetorn, mille laius on 14 meetrit ja müüride paksus 170 sentimeetrit. Linnus sai Liivi sõjas tugevasti kannatada, aga varemeiks muutus see XVI sajandi lõpul püssirohuplahvatuse tagajärjel. Müüre iseloomustavad rõhtsate kihtidena laotud suurte tahumata põllukivide read.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles