Ugalas esietendub ajalooline draama «Katkuhaud»

, Suvereporter
Copy
Lavastuse peaosades on Luule Komissarov ja Kadri Lepp.
Lavastuse peaosades on Luule Komissarov ja Kadri Lepp. Foto: Heigo Teder

Pärast viie kuu pikkust mängupausi alustab Ugala taas etenduste andmist. 7. augustil jõuab publiku ette Priit Pedajase lavastus «Katkuhaud», mis põhineb Ene Mihkelsoni samanimelisel romaanil ja oli esialgu kavandatud möödunud 100. hooaja lõppakordiks. Lavastuses on peaosades Luule Komissarov ja Kadri Lepp.

Üle pika aja kohtuvad kaks naist, kelle põimunud elusaatustes on peidus üks saladus. Kui lavastuse peategelane (Kadri Lepp) oli kuueaastane, võttis tädi Kaata (Luule Komissarov) ta enda juurde elama. Nüüd, aastakümneid hiljem asub ta 80-aastase tädi ja seejärel oma ema Sanna mälestuste jahile. Iga uus külaskäik erakuna elava Kaata juurde avab kiht kihi haaval kunagisi sündmusi, keerulise aja pinevaid suhteid ning põhjuseid, miks minevikus toimunust seni rangelt vaikitud on. Kuidas leida vastuseid ja anda hinnanguid ajale, mil iga sammu pidi põhjalikult kaaluma? Ajale, mis nüüd sõrmede vahelt laiali pudeneb, sest sellest pole seni tahetud rääkida.

Kirjanik Ene Mihkelsoni auhindadega pärjatud ajaloolise romaani «Katkuhaud» toob publiku ette Priit Pedajas, kelle lavastajatee algas 41 aastat tagasi Ugala teatris. Süžee, mida tihti on võrreldud Sofi Oksaneni romaaniga «Puhastus», toob vaatajateni ühe perekonna loo, aga ka terve eesti rahva loo elusaatustest ja valikutest XX sajandi teise poole alguses.

 Lavastuse kunstnik on Pille Jänes ning valguskujundaja Sander Aleks Paavo. Lisaks Luule Komissarovile ja Kadri Lepale teevad kaasa Aarne Soro, Vilma Luik, Marika Palm, Tarvo Vridolin, Garmen Tabor ja Merle Liinsoo.

«Katkuhaud» etendub sel suvel vaid 13 korral Ugala teatri väikeses saalis. Vaatajate ja näitlejate tervise huvides lubatakse saali tavapärasest vähem publikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles