Jaskamõisas tuulutatakse nädalavahetusel rahvarõivaid

Alice Lokk
, reporter
Copy
Nädalavahetusel saab Olustvere lähedal Jaskamõisas imetleda rahvarõivaid.
Nädalavahetusel saab Olustvere lähedal Jaskamõisas imetleda rahvarõivaid. Foto: Kristjan Teedema

Sel laupäeval on Põhja-Sakala vallas Jaskamõisas pärimuspäev koos rahvarõivaste tuulutamisega.

Põhja-Sakala valla kodulehel on kirjas, et pärimuspäevale on oodatud nii rahvarõivaste kandjad kui ka huvilised. Võimalik on vahetada kogemusi, ammutada uusi teadmisi või lihtsalt koos rahvarõivaste ilu imetleda. Tulla tasub ka neil, kel pole rahvarõivaid.

Seekordse pärimuspäeva märksõnad on lina ja naiste peakatted tanud. Juttu tuleb nii Viljandimaa kui Pärnumaa tanudest, vanapärase peakatte linuka uurimisest ja valmistamisest ning näha saab äsja valminud tikitud peakatteid. Samuti saab imetleda Viljandi muuseumi kogust pärinevate Viljandimaa variatsioonirohkete peakatete väljapanekut. Suure-Jaani kultuurimaja käsitööringi liikmed toovad välja omakootud linaseid esemeid.

Päevakavas on ka torupillikontsert. "Ühe torupilli lugu" on soolokava, mida esitab pärimusmuusik Merike Paberits Eesti torupillil, häälel ja luuperil. Kava on loodud ja pühendatud Eesti torupillile, mille taassünnist möödub sel suvel 50 aastat. Kontsert toob kuulajani loo sellest, kuidas torupill Eestisse sattus, ära kadus, taas üles leiti ning millest torupilli valmistati ja valmistatakse.

Koosviibimisel saab lisaks uute teadmiste hankimisele rahvarõivakomplektidega pilti teha. Päevapiltnikul võib lasta end jäädvustada Jaskamõisa vaadete taustal. Avatud on kohvik.

Pärimuspäev kestab kella 12–16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles