Galerii. Naiskodukaitsjad panevad Viljandimaal oma sõjalisi oskusi proovile

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Naiskodukaitsjate koormusmatk kestab terve nädalavahetuse ning parimaid võistkondi autasustatakse pühapäeval.
Naiskodukaitsjate koormusmatk kestab terve nädalavahetuse ning parimaid võistkondi autasustatakse pühapäeval. Foto: Kai Kannistu

Reede hilisõhtul alustasid naiskodukaitsjad iga-aastast koormusmatka, mis sel aastal leiab aset Viljandimaal. Mitmepäevasel sõjalis-sportlikul luurevõistlusel võtab sel korral mõõtu 16 võistkonda üle Eesti ning parimatele antakse auhinnad kätte pühapäeval.

Naiskodukaitse Sakala ringkonna aseesinaise Kai Kannistu teatel anti reede hilisõhtul Väluste lasketiirus start naiskodukaitsjate selleaastasele koormusmatkale. Enne seda said naised end proovile panna laskevõistlusel, mille tulemuste põhjal selgitati võistlejate vahel välja stardijärjekord. "Parima tulemuse saavutanud naiskond sai valida esimesena, millal rajale läheb, teine teisena ja nii edasi," selgitas ta.

​Kannistu sõnul pidid võistlejad esimeses kontrollpunktis meelde tuletama sõdurioskuste baasväljaõppel õpitut. "Teadmisi läks vaja topograafias, vaenlase tehnika tundmises, käemärkide mõistmises ning kokku tuli panna automaatrelv."

Pärast mitmekilomeetrist rännakut läbi soise metsa teise kontrollpunkti jõudes pidid naised ära tooma lahingus kannatada saanud kaasvõitlejad, viima nad ohutusse kohta ja võtma ühendust meditsiinievakuatsiooni meeskonnaga.

​Kolmandas kontrollpunktis läks võistlejatel tarvis täpset silma ja ragulka käsitsemise oskust, sest kada ja värvikuulide abil oli vaja tabada eri kaugustele paigutatud loomafiguure.

Juuli lõpul rääkis Kai Kannistu Sakalale, et igal aastal peetakse naiskodukaitsjate jõuproovi eri maakonnas. Kaks ööpäeva kestva sõjalis-sportliku luurevõistluse jooksul kontrollitakse osalejate sõdurioskusi ja -teadmisi. "Koormusmatk paneb proovile võistlejate füüsilise ja vaimse poole ning naised peavad oskama kasutada baaskursustel õpitut," ütles ta.

Viimane võistkond lõpetab Kannistu sõnul pühapäeva hommikul ning pärast seda on autasustamine. Koormusmatk käib Väluste, Riuma, Rebaste ja Tusti küla piirkonnas, kus võib sel perioodil kohata kaitseväe vormis ja relvadega naisi. "Korraldajad ootavad piirkonna elanikelt mõistvat suhtumist ja paluvad vabandust võimalike ebamugavuste pärast," rääkis ta toona.

Koormusmatka korraldamises on naiskodukaitsjate koostööpartnerid Kaitseliidu Sakala ja Järva malev, kodutütarde Sakala ringkond, Noorte Kotkaste Järva, Jõgeva ja Sakala malev, keskkonnainspektsioon ja Elamuspank.

Naiskodukaitse on üle-eestiline vabatahtlik naisi koondav organisatsioon, mis annab oma panuse riigikaitsesse ja ühiskonna arengusse Kaitseliidu tegevuses osalemisega, kodanike harimise ning isamaaliste traditsioonide hoidmisega. Naiskodukaitsel on enam kui 2600 liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles