Riik toetab linna ja valla teede parandamist 14 miljoni euroga

Üllar Priks
, reporter
Copy
Teetööd. Pilt on illustratiivne.
Teetööd. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas esitas valitsusele kohalike teede kordategemiseks mõeldud investeeringutoetuse jagamise ettepanekud, millega on kavas teha korda umbes 14,1 miljoni euro eest 96 teed ja tänavat üle Eesti. Viljandis on raha antud Vaksali ja Hiire tänava ning vallas Allesaare–Naanu, Orika ja Kõjasaare–Soosaare tee remondiks.

Omavalitsustel oli võimalik sel aastal juba teist korda taotleda kohalike teede juhtumipõhist toetust kahel otstarbel: teedele, mida läbib transiitliiklus, ja ettevõtlusega seotud teedele. Transiitteedele on kavas anda ligikaudu 10,3 ning ettevõtlusega seotud teedele 3,8 miljonit eurot.

Minister Aasa sõnul toob kohalike teede parandamine inimesteni vahetu elukvaliteedi paranemise ning lisatoetus kohalikesse teedesse võimaldab ka eriolukorra tõttu räsitud majandust turgutada. "Kohalikel omavalitsustel on teid, mis vajavad korrastamist, aga tihtipeale jääb omavahenditest väheks, mistõttu on juhtumipõhine investeeringutoetus võimaldanud juba aastaid korrastada neid teid, mis muidu ootaksid teadmata tulevikku," selgitas Aas.

Tavaliselt eraldab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium juhtumipõhist toetust korra aastas, riigieelarves ettenähtud mahus. Selle aasta märtsis said omavalitsused juba 7 miljoni euro ulatuses investeeringutoetust, et korrastada 21 teed ja tänavat. Täna valitsuse heakskiidu saanud toetusesse suunatav lisaraha on mõeldud majanduse turgutamiseks ja majanduskriisi ajal riigi rolli suurendamiseks turul.

"Kui otsisime võimalusi, et juba sel aastal suurendada ehitussektori töömahte, siis nägime kohe, et kohalike teede parandamine on üks võimalus. Esmalt kavandasime lisarahastust 5 miljoni euro eest, kuid viimastel nädalatel võtsime ambitsioonikama suuna ning otsustasime jagada toetust omavalitsustelt laekunud kõigile kvalifitseerunud taotlustele. See tõstis lisarahastuse 14 miljonini," lausus Aas.

Toetuse saamiseks oli vajalik omavalitsuse enda panus, omafinantseeringu määr jääb sõltuvalt omavalitsuse põhitegevuse tulust elaniku kohta vahemikku 10–30 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles