Viljandi Vana kalmistu sai kultuurimälestiseks

Margus Haav
, reporter
Copy
Esimese Eesti rahvuslipu valmistaja Emilie Rosalie Beermanni hauaplatsil süütab küünla Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak.
Esimese Eesti rahvuslipu valmistaja Emilie Rosalie Beermanni hauaplatsil süütab küünla Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak. Foto: Marko Saarm

Kultuuriminister Tõnis Lukas allkirjastas käskkirja, millega kuulutas Viljandi Vana kalmistu kultuurimälestiseks. Riia maantee äärne surnuaed on Viljandi vanim dateeritud hauatähistega kalmistu.

Kalmistu on pühitsetud 1773. aastal ning sinna on mitme sajandi jooksul maetud tuntud ja kindlasti ka tänapäeval tunnustust väärivaid isikuid. Seal on säilinud hulk Viljandi kivitöömeistrite valmistatud hauatähiseid, samuti August Weizenbergi ja Anton Starkopfi valmistatud haua-skulptuure.

«Kalmistul asuvatest ajaloomälestistest on eraldi kaitse all Friedrich Kuhlbarsi haud ning mitu skulptuuri, aga on loogiline, et see kalmistu peaks olema tervikuna kaitse all,» ütles muinsuskaitse Viljandimaa nõunik Anne Kivi. «See on kindlasti väga tähelepanuväärne ja auväärne kalmistu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles