Piimandusturul valitseb seisak

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priidu talus on lüpsil veidi alla saja lehma. Perenaine Marika Sootla loodab, et piima hinna langusest hoolimata jääb talu elama.
Priidu talus on lüpsil veidi alla saja lehma. Perenaine Marika Sootla loodab, et piima hinna langusest hoolimata jääb talu elama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Et piimandusturul valitseb seisak, tuleb tootjatel karta homse pärast, sest piimaraha võib saamata jääda, kuid traktoriliising tahab samal ajal maksmist.


«Juust, piimapulber ja või seisavad ladudes,» nentis ühistu E-piim varumisdirektor Jaan Mutli. «Euroopa Liidust piimatooteid maailmaturule peaaegu ei lähe, neid müüakse üliodavalt ja see kukutab ka kokkuostuhindu.»


E-Piim maksab praegu tootjatele juustupiima eest 3.80 krooni, joogipiima hind on 3.55 krooni.



 Eestimaa talupidajate keskliidu juhatuse esimees Arvo Veidenberg peab madala  kokkuostuhinna kõrval suureks mureks töötlejate diktaati. «Kellel on väiksemad piimakogused, need saavad ka viletsamat hinda ning kombinaadid on hakanud ähvardama, et sellelegi ei tulda järele,» rääkis ta.



Talupidajate keskliit peab vajalikuks riiklikku reguleerimist ja seaduste muutmist.



«Piimatootjad vajavad võrdset kohtlemist,» sõnas Veidenberg. «See ei tohiks töötlejate otsustada olla, kellelt piima vastu võtta ja kellelt mitte. Kokkuost ja hind peaksid sõltuma piima kvaliteedist, mitte kogusest.»



Et töötlejad vihjavad õigustuseks suurtele veokuludele, pakub talupidajate keskliidu juhatus välja, et riik võiks osa neist kompenseerida. «Piimatootmist ei saa vaadata lahus muust majanduselust,» lisas esimees.



Aktsiaseltsi Tere juhatuse esimees Ülo Kivine ei saanud eile kiire töö tõttu piimaturu olukorda ja töötleja seisukohti kommenteerida, kuid nädala eest ütles ta uudisteagentuurile BNS, et firma hilineb piimaraha väljamaksmisega majanduskriisi mõjude tõttu.



40 protsenti Tere varutavast piimast läheb eksporditava piimapulbri ja või alla.


«Eelmise aasta teises pooles alanud nõudluse langus maailmaturul on jõudnud selleni, et kaup koguneb lattu ja selle realiseerimine on väga keeruline,» nentis Kivine. Reedel lubas Euroopa Komisjon taastada eksporditoetuse maksmise võile, juustule, piima- ja lõssipulbrile.  1. märtsist jätkatakse või ja lõssipulbri sekkumiskokkuostu.



Suure-Jaani valla Priidu talu peremees Priit Sootla leidis, et seekord töötab kõik põllumehele vastu: viljasaak läks suures osas untsu, piima kokkuostuhind on langusteel ning raha kättesaamine muutub raskeks. Masinate eest nõutakse liisinguid aga järjekindlalt.



«Põlva Piim maksis seni raha ilusasti kaks korda kuus, aga juba eelmise aasta lõpul hakkas maksmine venima, sest Tere tööstusest ei saadud raha kätte,» selgitas Sootla. «Praegu saame raha veel Põlva kaudu, aga 17. jaanuarist peaks see Terest tulema.»



Taluniku sõnul oleneb toimetulek paljuski sellest, mis hinnaga saab kevadtöödeks kütust osta. «Loodame, et liisingufirmad ei lähe masinate kallale,» lausus ta.



Kõo Agro ja Mangeni PM-i juhataja Tõnis Riisk nentis, et piima madal hind vajutab pitseri ka suurtootjatele. Laeva piimatööstus maksab eliitpiima eest 3.80 krooni.



«Kulud tuleb totaalselt koomale tõmmata ning seejuures näiteks söötade osas ka põllumajanduse põhimõtetega vastuollu minna,» lausus Tõnis Riisk.



Tarvastu valla Aru talu peremehe Kalev Naelapea arvates peaksid väikelehmapidajad praegu kannatlikult ootama ja vaatama, mis edasi saab.


«Saime põllumajandustoetused kätte — seda raha tuleb kokkuhoidlikult kasutada, et kevadtöödega hakkama saada,» kõneles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles