Iseteadlik Jander Heil imetleb Kirti ja kutsus Kanteri välja

Mariel Gregor
Copy
Jander Heil on kuulitõukajana edu saavutamise nimel valmis pea kogu oma aja treeningutele panustama.
Jander Heil on kuulitõukajana edu saavutamise nimel valmis pea kogu oma aja treeningutele panustama. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Äsja Eesti karikavõistluste ühe väljapaistvama tulemuse teinud 23-aastane Jander Heil hakkas kuuli tõukama, sest see on võrreldes teiste heitealadega Eestis pigem vaeslapse rollis olnud. «Meil on traditsiooniliselt tugev kettaheide, vasaraheide ja odavise, aga kuulitõuke tulemused pole nendega võrreldavad. Tekkis soov endale tõestada, et ka seda ala saab Eestis hästi teha,» ütleb 2012. aastal kergejõustikuga alustanud Heil.

Kuulitõuge on mehiste meeste ala, kus poisikestel suurt sõnaõigust pole. Heil ütleb, et kasvab aasta-aastalt nii sportlase kui inimesena ja kasvatab samamoodi samm-sammult oma keha(kaalu). «Ideaalne kaal võiks olla 125 kg, aga see ei juhtu ühe hooajaga ja kindlasti ei kavatse ma end kiirelt lihtsalt paksuks süüa.»

Alguses tegeles ta rohkem kettaheitega, ent mõistis üsna pea, et selle jaoks pole piisavalt pikkust ega võimsaid käsi. Ka esimene Eesti meistrivõistluste medal tuli kuulitõukes. «Kuuli jaoks on minu pikkus – 1.91 – piisav ja lisakilod tulevad ka iga aastaga, näen sellega palju vaeva, küll nad tulevad! Olen hetkel veel kuulitõuke jaoks siiski kergekaallane, aga ma ei põe, kõik omal ajal,» leiab sportlane, kes kaalub hetkel 110 kilo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles