Minifestival virgutas meeli

, muusikaõpetaja
Copy
Hortus Musicusel on eriline koht Viljandi vanamuusika festivali ajaloos: ta on üks selle alusepanijaid ning esinenud peaaegu kõigil festivalidel.
Hortus Musicusel on eriline koht Viljandi vanamuusika festivali ajaloos: ta on üks selle alusepanijaid ning esinenud peaaegu kõigil festivalidel. Foto: Jaan Männik

10.–12. juulini peetud Viljandi vanamuusika festival oli pühendatud Ludwig van Beethoveni 250. aastapäevale. Koroonakriisi tõttu korraldati ainult kolm kontserti ning need olid ühtlasi esimesed avalikud klassikalise muusika õhtud pärast neljakuulist karantiiniaega ja just selle tõttu väga oodatud.

Juba esimene kontsert valmistas üllatuse: laval oli Festivali Kvartett (Neeme Punder – flööt, Maano Männi – viiul, Irina Zahharenkova – klaver, Aare Tammesalu – tšello) ja ettekandele tuli Beethoveni seitsmes sümfoonia. Selline vähendatud variant on tänapäeva publikule uudiseks, kuid omal ajal koduses musitseerimises oli see väga levinud. Arranžeeringu autor oli oma aja üks kuulsamaid klaverivirtuoose Johann Nepomuk Hummel (1778–1837). Olles ka suurepärane helilooja ja tundes hästi Viini klassikute muusikat (ta õppis lapsena Mozarti juures ning suhtles Haydni ja Beethoveniga), oli Hummel võimeline looma väga häid seadeid tolleaegsetest sümfooniatest ja ühte neist sai Viljandi publik nautida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles